|
geringde kwartel wordt losgelaten |
De naam van het project is, S045-Kwartel en is een onderdeel van een internationaal onderzoek naar de kwartelpopulatie in Europa. Reeds in 2000 is het onderzoek naar kwartels in Nederland gestart en is pas later aangesloten bij een Europees kwartel onderzoek. Dat Europese onderzoek naar kwartels is in 2005 door de Universiteit van Barcelona in Spanje gestart. Het onderzoek richtte zich met name op de verspreiding van kwartels in Europa.
Het onderzoek vindt plaats in Spanje, Portugal, Marokko en Frankrijk. Later is dus Nederland betrokken bij dit onderzoek omdat Nederland aan de uiterste noordwest grens van het verspreidingsgebied ligt, zijn de bij ons geringde kwartels erg interessant voor het Europese onderzoek.
|
het hele ringproces in beeld |
Het stukje tekst hierboven komt niet uit de lucht vallen want deze week kwamen wij op een avond toevallig uit bij het lokken, vangen en ringen van kwartels door een professionele Spaanse ringer die verbonden is aan het hierboven beschreven project. In de polder waar de ringer regelmatig kwartels ringt kom ik alweer jaren speciaal voor de kwartels. Op een mooie warme en windluwe avond kun je daar de kwartelhanen volop horen roepen.
Trouwens het is mij ook al meerdere keren overkomen dat de omstandigheden ideaal waren en dan geen enkele kwartel zich liet horen. De kwartel is nog veel schuwer dan een patrijs en is eigenlijk nooit te zien.
|
leeftijd bepalen |
Dit zou dus met een beetje geluk de eerste keer worden dat ik een kwartel in levende lijve zou zien. Vlakbij hoorden we de kwartel roepen en de ringer bracht zijn vangnet in stelling en niet veel later vloog een kwartel in het net. De ringer was zeer bedreven in het vangen en niet veel later zat de kwartel in een zakje om gewogen te worden. De vleugel werd opgemeten, de snavellengte, de koptekening en geslacht werd bepaald. Aan de hand van de slijtage van de hand- en armpennen kon de ringer de leeftijd van de vogel bepalen. Deze kwartel was een tweede kalenderjaar mannetje.
|
gesleten handpennen P8, P9 en P10 |
De drie laatste handpennen(P8,P9 en P10 zie foto) waren gesleten en nog niet geruid. Handpen P6 en P7 waren vers en de andere handpennen waren vers maar alweer net iets ouder waardoor met zekerheid vastgesteld kon worden dat het om een tweede kalenderjaar kwartel ging.
Wij konden dankzij deze Spaanse ringer onze eerste kwartel bewonderen en geringd en wel weer de vrijheid tegemoet zien vliegen. Ik ben benieuwd of deze ring nog wel eens afgelezen gaat worden want ze leven zo verborgen en tijdens de vogeltrek gaan ze uitsluitend 's-nachts op pad. Het zou toch mooi zijn als deze kwartel nog eens een keer in een net terecht zou komen,bijvoorbeeld in zuid Spanje of Marokko zodat ze dan er achter komen dat hij mei 2024 in Nederland geringd is.
Wil je meer weten van de meest verborgen levende akkervogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kwartel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten