donderdag 23 mei 2024

Grauwe klauwieren in hun vaste bosje.

Er zijn van die vogelsoorten die vrij zeldzaam zijn en hier maar even zijn om te broeden. Daarbij komen ze altijd rond dezelfde tijd naar dezelfde broedgebiedjes terug. Heel erg voorspelbaar en nooit echt verrassend. Dat betekent dat ik in april en mei bijna op de week nauwkeurig weet wie ik waar kan verwachten. 

Wel leuk dat weerzien met zo'n zeldzaamheid, maar nooit verrassend terwijl het verrassingseffect van een nieuwe of onverwachte vogel op een onverwachte plek het vogelen juist zo leuk maakt. De poelruiter van een paar weken zo'n onverwachte soort en die vogel zorgde bij mij voor een jubelmomentje.

koppeltje grauwe klauwieren
Een van de zeldzame soorten die je op de bijna de week nauwkeurig kunt voorspellen is de grauwe klauwier. Ik noem hem nu nog zeldzaam maar dat begint langzaamaan een klein beetje te veranderen. De grauwe klauwier doet het steeds beter en de populatie groeit zelfs wat. Hier in de buurt zijn ze op verschillende plekken te spotten en zoals ik al schreef zijn deze vogels alweer een paar jaar redelijk voorspelbaar. 

De favoriete bosjes zijn ook dit jaar weer bezet en er kan weer gebroed worden. Toch blijft het altijd heel bijzonder om de eerste grauwe klauwier van het seizoen weer te zien.

Deze keer was het een koppeltje en het zou dus best zo kunnen zijn dat ze afgelopen jaar hier ook zaten en dat wij elkaar toen ook gezien hebben. 
het mannetje
Ik weet niet of en hoe vaak een territorium overgedaan wordt aan een ander koppel of geërfd wordt?  Want dat kan natuurlijk ook dat andere koppels een territorium overnemen en dat zo generaties lang deze vogels hier te zien zijn. 

In ieder geval gaat het met deze soort steeds wat beter en dat komt bijvoorbeeld door het beheer van de natuurgebieden. Minder ingrijpen en meer natuurlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat kleine zoogdieren, amfibieën het beter doen ook grote insecten zoals meikevers staan op het menu. En laat dat nu het voornaamste voedsel van de klauwieren zijn. 

Wil je meer weten van deze kleine "roofvogel", klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grauwe-klauwier

Geen opmerkingen: