dinsdag 8 augustus 2017

Het is weer eclipstijd.


mannetjes eend(woerd) in eclipskleed, herkenbaar aan de gele snavel.
De tijd dat de eenden en ganzen in de rui komen, is nu aangeboden. Na het broedseizoen moet het verenpakket vervangen worden en bij eenden gaat dat vrij rigoureus, alle belangrijke veren zijn versleten en worden in een hele korte tijd vrijwel gelijktijdig vervangen door een nieuwe jas. In die korte tijd dat alle slagpennen vervangen worden kunnen eenden en ook ganzen even niet vliegen en dan kun je maar beter goed gecamoufleerd zijn anders ben je een vogeltje voor de kat.

woerd in het prachtigste prachtkleed.
Bij roofvogels gaat dat wisselen van veren wat minder vlot, daar worden de veren geleidelijk aan vervangen en dat snap ik ook wel. Want stel dat de veren van een torenvalk net als bij de eenden in eenzelfde korte tijd vervangen zouden worden, dan is dat voor de torenvalk tevens een strenge vastenperiode aangebroken want bidden en jagen is er dan even niet bij. De torenvalk zou die periode dan ook niet overleven.

Bij eenden verloopt de ruiperiode dus anders. Daar kunnen de veren redelijk makkelijk ver-vangen worden want er is voedsel in overvloed. Het nadeel is wel dat de eend even niet de lucht in kan en aan de grond of het water gekluisterd is maar zwemmen en foerageren is zoals gezegd geen probleem. In deze korte periode na de rui dragen ze dus kort hun winterkleed oftewel het eclipskleed en nog voor de winter zijn de uitbundige kleuren alweer terug en dat blijft dan verder zo.

Bijschrift toevoegen
Geheel bruin geworden mannetjes wilde eenden vallen zo niet meer op en zien ze er hetzelfde uit als de vrouwtjes. Herkenbaarheid of onderscheid tussen vrouwtjes en mannetjes is even lastig maar is met een scherp oog wel te doen. Let maar eens op de snavels, die verschillen namelijk van kleur, de snavel van het mannetje is geel gekleurd en het vrouwtje heeft een oranje snavel en soms een meer donkere snavel met een gelig/oranje aanzet. Goed opletten dus.


Wil je meer weten van eclipskleden van eenden. klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/?bericht=1930

Geen opmerkingen: