vrijdag 18 augustus 2017

Samenscholende holenduiven.

holenduif doffer
De grote groep holenduiven die nu van akker tot akker vliegt, is hier maar tijdelijk. Na het broedseizoen verzamelen veel vogels zich, net als de spreeuwen, houtduiven en kauwen en kraaien. Die zien we nu ook in grote groepen door de polder vliegen.

De groep holenduiven in de Oranjepolder groeit nog steeds en ik telde daar afgelopen week ruim honderd vogels en een paar jaar geleden groeide dat tot in september uit tot bijna driehonderd exemplaren. Dat kan ook makkelijk want de polder heeft in deze tijd veel te bieden, voedsel in overvloed.

De holenduif is wat anoniemer dan al die andere soorten maar dat komt denk ik omdat ze wat schuwer zijn. Ze vliegen al van grote afstand op en dan denk je al gauw dat het houtduiven zijn. De holenduif is een vaste bewonder van de Oranjepolder en broedt daar ook succesvol. Het is een mooi duifje met een mooie blauw-groene tot wel paarse metalic vlek in de nek. Het is een veel mooiere duif dan de lompe en wat dikkige houtduif en zeker zo mooi als een turks torteltje.

zicht op de stoppelvelden van de Oranjepolder
De naam geeft al aan dat het hier om een holenbroeder gaat. Ik weet van een paar koppels dat ze al vanaf maart tot ver in de herfst in de polder broeden. In het gebouw van het IVN aan de Domeinweg hebben ze een vaste stek gevonden in de spouw van het gebouw. Zelfs tot in november worden daar nog eieren gelegd. Ze nestelen erg slordig en het is in de nestkast ook een vieze boel. Uitwerpselen, oude niet uitgebroeide eieren, eierschalen, takjes en veren liggen slordig over de bodem verspreid. Soms weet je niet welk ei nu vers is en bebroed wordt. Ik zag een keer jonge duifjes in de kast zitten en de oudervogel was alweer begonnen met een nieuw legsel te bebroeden, het tempo zit er soms goed in want hoe kun je anders vijf legsels per seizoen grootbrengen?

De holenduiven vliegen nu als groep door de polder en blijven hier zolang er voldoende voedsel is. De duiven die uit het noorden naar hier komen, sluiten in de herfst aan bij onze duiven. Vermenging is goed voor de soort en dat zie je ook in de gestage groei van de aantallen.

Wil je meer weten van deze gevederde holbewoner, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=87

Geen opmerkingen: