dinsdag 22 augustus 2017

Slaapplaats in de polder

De avonden worden korter en zo zijn we ook al over de helft van de zomer gekomen. Dat betekent ook dat we 's-avonds regelmatig in de schemer door de polder wandelen. En wat we al wel langer wisten maar juist nu weer onder de aandacht gebracht krijgen, zijn de blauwe reigers die naar hun slaapplaats vliegen. Meeuwen, spreeuwen, kraaien, roeken, duiven en kauwen overnachten ook in de polder maar die zitten meer in de hoge bomen aan de rand van de polder, in de buurt van de A27. Alleen de spreeuwen zoeken het riet van de Millenniumplas op. De reigers zoeken als laatsten hun slaapplaats op en je ziet ze maar af en toe naar de slaapplaats vliegen. Je moet het maar net treffen om zo hun plekje voor de nacht te ontdekken.

de zon gaat onder, tijd om de slaapplaats op te zoeken
In de hoek van de polder, achter SCO, ligt een klein verscholen en ontoegankelijk wilgenbosje. Het is behoorlijk verwilderd en biedt dus veel bescherming. De blauwe reigers hebben dit bosje al jaren geleden gevonden en uitgekozen om de nacht door te brengen. Om hoeveel reigers het precies gaat weten we niet maar gisteravond hoorden we zeker vijf reigers vanuit verschillende richtingen roepen en naar dit bosje vliegen. Overdag zie je makkelijk zes tot acht  reigers door de polder lopen, op zoek naar muizen, mollen, kikkers en andere voedzame hapjes. En ze kiezen onze tuin ook regelmatig uit om een paar dikke goudvissen naar binnen te werken.

                        blauwe reiger in het nest            (foto SOVON)
De blauwe reiger is een koloniebroeder en in het voorjaar zitten ze in grote groepen bij elkaar, hoog in de bomen in enorme nesten maar niet hier in de polder. Hier broedt deze reiger niet. Ik ken een hele grote kolonie pal naast de snelweg A2 bij Vught en in de Biesbosch broeden ook op een paar plekken flinke kolonies. Die gebruikte nestbomen worden dus niet gebruikt om in de rest van het jaar te slapen. Dat doen ze dus dichtbij de foerageergebieden en dat snap ik ook wel. Lekker makkelijk als je zo vanuit je bed naar de ontbijttafel kunt zweven.

Ik ben trouwens wel benieuwd wanneer deze reigers besluiten om ook in dit bosje te gaan broeden. Ik denk dat er niet veel voor nodig is, hooguit een paar bomen die nog een metertje of vier vijf groeien om tot aan de ideale hoogte te komen. En dat zou ook goed passen in de ontwikkeling van de reiger die er steeds vaker voor kiest om in kleinere kolonies te broeden.

Wil je meer weten van deze langnek, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=10

Geen opmerkingen: