zaterdag 4 mei 2019

Grote lijster of zanglijster?

zanglijster met zijn `pijlpuntjes`
Als ze niet zingen en op de grond zitten, is extra aandacht nodig om er zeker van te zijn wat voor lijster het is. De zanglijster en grote lijster lijken op het eerste gezicht sterk op elkaar maar met wat oefening zijn de verschillen snel gevonden.

De zanglijster is ten eerste kleiner, staat hoog op zijn poten en is op de grond wat sneller in zijn bewegingen. De stippeltjes op de borst lijken op kleine driehoekjes ook wel pijlpuntjes genoemd. Maar als ze zingen is geen twijfel meer mogelijk. Het heldere en hard klinkende liedje met de herhalingen is zo herkenbaar. Twee tot vier keer wordt een klank herhaald en dat doet de grote lijster niet. Daarbij zit de zanglijster graag in een top van een boom of nok van het dak en de grote lijster is veel schuwer en minder zichtbaar.

grote lijster met stipjes op de borst
De grote lijster is ook echt groter dan de zanglijster, oogt ook fors en heeft dezelfde opgerichte houding als een merel of kramsvogel op de grond. Staat niet zo hoog op de poten als een zanglijster en is minder zenuwachtig. De stippels op de borst van de grote lijster zijn ronde vlekjes en lijken in de verste verte niet op de pijlpuntjes van de zanglijster. Het lied klinkt wat merelachtig en heeft niet die herhalingen die zo kenmerkend voor een zanglijster zijn.

In de boswachterij Dorst kun je in het najaar, zeg maar vanaf eind augustus, groepen van wel dertig grote lijsters op de open vlaktes zien zitten. Ze verzamelen daar om gezamenlijk naar het zuiden te trekken. Ik weet trouwens niet of het `onze` grote lijsters zijn of dat het doortrekkers uit het noorden zijn? Gedurende de winter zijn daar nog wel grote lijsters te vinden en dat zouden ook best onze vogels kunnen zijn. Of schuiven ze door, die van ons naar het zuiden en de noordelijke broeders en zusters naar hier?

Wil je meer weten van de grote lijster, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-lijster
Wil je meer weten van de zanglijster, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zanglijster

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Bedankt voor deze duidelijke informatie. Ik vroeg me steeds al af waarom de lijster in onze bomen zo'n eenvoudig liedje herhaalde. Nu begrijp ik dat het de grote lijster is.

hans diepstraten zei

Dankjewel. Dit is de tijd om de liedje nog eens goed te beluisteren. Succes.