donderdag 10 mei 2018

Wielewaal, een grote kanarie.

De Doolhof ontwaakt maar langzaam.
Heel vroeg in de ochtend in De Doolhof ook wel het Binnenkooigat genoemd, klonk op het eerste gehoor merelgezang maar dat was het niet. Het was dezelfde ronde warme klank die een merel ook heeft. Het warme geluid, klonk keer op keer exact hetzelfde en toen viel het kwartje al snel. Dit is de wielewaal.

De wielewaal is nog maar net terug uit Afrika en is een vaste gast in de Biesbosch, echter, dit is de eerste keer dat ik deze schuchtere vogel hoor en zie in De Doolhof. De wielewaal vloog al zingend van boomtop naar boomtop en volgens mij had hij ons in de gaten waardoor een goed zicht op zijn knalgele lijf uitbleef.

We keken tegen het licht in en daardoor zagen we vooral zijn silhouet. Geen probleem voor mij want het geluid van de wielewaal is al een mooie bonus.

zo hadden we hem graag gezien
De Doolhof is een nat bos in De Biesbosch, waar bomen om mogen vallen en door schimmels en torretjes tot compost worden verwerkt, en erg rijk is aan vogels. Ideaal voor wielewalen.

Geen wonder dat daar alweer meer dan dertig jaar de broedvogels worden geteld. En elk jaar tijdens deze BMP tellingen ontdekken weer een nieuwe soort. Het was ook in dit gebied waar een jaar of vijf geleden de boomklever definitief voet aan de grond in de Biesbosch kreeg, vorig jaar zagen en hoorden we hier de grauwe vliegenvanger en dit jaar namen we in alle vroegte de wielewaal waar.

Je gelooft het niet maar er zijn wereldwijd wel dertig soorten wielewalen en slechts een soort komt bij ons voor en dan ook nog eens heel verborgen, hoog in de boomtoppen. Schuw als hij is laat hij zijn warme lied uit volle borst klinken, echt genieten!

Wil je meer weten van de king size kanarie, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/wielewaal

Geen opmerkingen: