vrijdag 4 mei 2018

Kleine kare-karekiet.

kleine karekiet
Normaal gesproken hoor ik de kleine karekiet al in april uitbundig zingen. Maar dit voorjaar moest ik lang wachten om het opgewekte liedje van deze druktemaker te horen. Het lijkt alsof alle zangertjes wat later op gang komen maar deze kleine karekiet is ruim drie, bijna vier weken later dan mijn vroegste waarneming.
Het kan natuurlijk ook aan de onderhoudswerkzaamheden van het waterschap Brabantse Delta liggen. De Brabantse Delta onderhoud de waterloop Het Kromgat en daar hoort ook het maaien van de rietkragen bij. Afgelopen herfst is alles met de maaiboot wegge-maaid en dat zorgt er natuurlijk voor dat de rietzangers even geen stengels kunnen vinden waar ze zich aan vast kunnen houden.

zingende rietzanger
Nu de rietkragen weer flink beginnen uit te lopen, is er voor rietvogels weer houvast te vinden en worden de zangposten bemand. Op twee plekken heeft de kleine karekiet een territorium gekozen en ook de rietzanger is hier weer langs de oevers te horen.

Deze rietzanger is echt een vroege vogel, hij zingt al in het vroege ochtendgloren, het is dan zelfs nog een beetje donker. Daarbij is deze rietvogel ook al veel eerder terug uit het zuiden. Mijn vroegste waarneming van een rietzanger dateert van eind maart 2015, maar dat was dan ook een hele vroege en vanaf begin april zijn er alweer genoeg in de Biesbosch te vinden.

De kleine karekiet warmt zich dan nog aan het warme Afrikaanse zonnetje en poets daar zijn veren nog eens extra op om aan de lange terugreis te beginnen. De ergste kou is bij zijn aankomst al uit de lucht en kan wat hem betreft het voorjaar beginnen.

Wil je meer weten van de kleine karekiet, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-karekiet


Geen opmerkingen: