dinsdag 1 mei 2018

De krassende grasmussen.

de grasmus zat in de struiken langs Het Kromgat.
De zomergasten arriveren keurig op volgorde, soms wat eerder dan gewoonlijk maar er zit nog steeds een herkenbare volgorde in. Zo waren de grasmussen alweer een week of twee terug en zagen we de gierzwaluw op 21 april en de koekoek hoorden we op 22 april. De een wat vroeger dan de ander maar redelijk binnen de bekende en de te verwachten data.

De grasmussen die in geen velden of wegen op de andere mussen zoals de huis- of ringmus en zeker ook niet op de heggenmus lijken, hebben hun vaste plekjes langs Het Kromgat reeds ingenomen. Ik tel vrijwel dagelijks de vier vaste territoria en ik denk dat het daar ook wel bij zal blijven.

2015 is voor de Oranjepolder een grasmussen topjaar te noemen met acht bezette territoria en was het een drukke boel in de polder. Dat er nu maar vier territoria te vinden zijn, wil zeker niet zeggen dat het minder goed gaat met de grasmus, integendeel.
De elzen en essensingels langs Het Kromgat
Jaarlijks neemt landelijk het aantal grasmussen nog steeds toe alleen geven ze waarschijnlijk de voorkeur aan een andere mogelijk betere leefomgeving elders. Men schat dat 150.000 broedparen in Nederland zijn en dat is een serieus aantal.

Waarom deze grasmussen het zo goed doen in onze snel veranderende wereld weet ik niet. Ik zie een mogelijke verklaring niet terug in artikelen van SOVON en de Vogelbescherming. De enige mogelijke verklaring is dat de stijging alleen maar te maken heeft met herstel van een hele slechte periode in het verleden. Mooi die veerkracht !

Wil je meer weten van deze krasse krasser, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grasmus

Geen opmerkingen: