dinsdag 15 mei 2018

Vogels waar je ze niet verwacht..

biotoop; een leefomgeving waar vogels zich thuis voelen.
Vogels verblijven in een omgeving waar ze zich het beste thuis voelen, voedselaanbod, beschutting of bescherming, nestmogelijk-heden of klimatologische omstandigheden bepalen dat, De samenstelling van al die factoren maken dat een vogel zich in zo'n biotoop thuis voelt en zich ook gaat voort-planten. Maar die biotoop voorkeur wordt voor veel vogelsoorten twee keer per jaar losgelaten en dat is tijdens de voor- en najaarstrek.

Dan overbruggen de meeste vogels enorme afstanden om van en naar de broedgebieden te vliegen en dan gebeurt het meest wonderlijke. Je ziet dan vogels op plekken waar je ze niet zou verwachten en dat maakte ik deze week weer eens mee.

een velduil in het veld zoals het hoort
Laag over zee, voor de kust van Oostkapelle zag ik een velduil noordwaarts vliegen. Dat was wel de laatste plaats waar je een velduil kon verwachten. De naam zegt het al, velduil, een uil die in het veld leeft en dat doet deze uil ook. Dus om hem nu boven zee te zien vliegen was wel heel bijzonder. Deze vogel was hoogstwaarschijnlijk op weg naar zijn of haar broedgebied noordelijk van ons.

Maar dat was nog niet alles, vandaag kwam daar een vrouwtjes ijseend bij. Een ijseend in mei zien is zeer bijzonder want deze eenden soort vertrekt al in maart naar het arctische toendra's en er overwinteren sowieso maar weinig ijseenden voor de Nederlandse kust. En dat was nog niet alles, deze vrouwtjes ijseend zat niet op volle zee maar op een grote plas binnendijks bij Westkapelle.
vrouwtje ijseend

Het leek mij een volledig gezonde vogel die in alle rust haar verenkleed zat te poetsen, dus waarom deze eend hier zat, was mij in het geheel niet duidelijk. Een oude eend die niet meer broeds is en de lange tocht niet meer wil maken, of een jonge eend van vorig jaar die nog niet aan broeden toe is. Het kan allemaal. Geen idee wat de reden van haar verblijf hier is maar ik genoot ervan.

Deze bijzondere waarnemingen maken deze tijd uiterst interessant, maar je moet je ogen wel openhouden.

Geen opmerkingen: