dinsdag 22 mei 2018

Vliegende deur

zeearend, 2e kalenderjaar vlakbij het visarend nest.
Er is veel over te doen want iedereen wil wel eens een zeearend van dichtbij zien. Gelukkig hebben de zeearenden in de Biesbosch een nieuw nest gebouwd wat je, nu er weer veel blad aan de bomen zit, onmogelijk kunt zien. Bij het oude nest waren in de broedtijd altijd wel mensen te vinden die de plaat van hun leven probeerden te schieten. Dat is nu niet meer mogelijk.

Het was wel even schrikken toen in het AD een interview over de zeearenden in De Biesbosch, deed voorkomen dat het makkelijk was om vlak bij het nest te komen. De zeearenden hebben nu een goede keuze gemaakt en kunnen in alle rust hun jongen opvoeden.

Met wat geluk zien we over enige tijd de jongen door De Biesbosch zeilen en worden ze door hun ouders met een malse nijlgans gevoerd. Zo hebben wij dat een paar jaar geleden een paar keer mogen zien. De zeearend plukte toen vrij makkelijk een nijlgans uit de lucht en gaf die in de lucht aan het vrouwtje over die op haar beurt de prooi aan een jonge zeearend voerde.

Bij ons is de zeearend nog een relatief nieuwe soort maar dat is in andere landen wel anders. Duitsland en nog verder oost- en noordwaarts is de zeearend een oude bekende en gaat het ook goed met ze. Zo goed dat ze zich steeds verder westwaarts verspreiden. Een gelukje voor ons.

zeearend in Valdez
In noord Amerika is de soort zelfs algemeen en ook de nationale vogel van de USA. Tijdens onze vakanties in Britisch Columbia en Alaska zagen we de Amerikaanse zeearend regelmatig en ook nog eens van dichtbij. In de jachthaven van Seward, Alaska zat de zeearend op de mast van een zeilbootje, of in Valdez, op een meerpaal bij de ingang van de haven. Niemand kijkt hier van op, behalve wij dan.

Met wat geluk wordt de Europese zeearend net zo algemeen als zijn Amerikaanse neef en zien we de zeearend in de jachthaven van Drimmelen op de mast van een zeilbootje zitten. Het zou zomaar kunnen.

Wil je meer weten van deze vliegende reus, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zeearend




Geen opmerkingen: