dinsdag 26 juni 2018

Late steenuilen.

broedend steenuiltje aan de Provinciale weg
Je zou het niet zeggen maar in Oosteind leven op diverse plaatsen steenuilen en ook een enkele kerkuil. Het zijn echt uilen die de nabijheid van mensen opzoeken en voor ons maar zelden of nooit te zien zijn.

Ze houden erg van rommelige even, oude boomgaarden en schuurtjes. En die hebben ze in Oosteind al worden dat er ook steeds minder want veel "stadse" mensen kopen de oude boerderijen en knappen en ruimen die flink op. Uiltjes zijn zoals iedereen wel weet met name nachtdieren en die blijven overdag buiten beeld, steenuiltjes laten zich ook overdag wel zien en dan jagen ze ook.

De uilenwerkgroep van IVN Mark & Donge helpt de uilen in dit gebied waar mogelijk. Nestkasten ophangen en onderhouden en wat misschien wel het belangrijkste is, de mensen waar de uilen bij in de buurt zitten, informeren. Een goede voorlichting is hier het halve werk.

In juni worden alle nestkasten gecontroleerd. Er wordt gekeken of er jonge uilen en hoeveel jonge uilen er in de nestkast zitten. De verzamelde gegevens worden doorgegeven aan SOVON en besproken in de IVN Vogelwerkgroep. Ik was tijdens de jaarlijkse controle bij een van die nestkasten aan de Provinciale weg in Oosteind gaan kijken.

nestkast controle
Laat deze kast nou net in een eik hangen die ook nog eens vol zit met de eikenprocessierupsen. Uitkijken geblazen of je zit een week of langer met een fikse huidirritatie. In de kast zat een steenuil op eieren en dat is een zorgelijke constatering. Want in deze tijd van het jaar horen de eieren al lang en breed uitgebroed te zijn. De kans dat deze eieren uitkomen en de jongen uit zullen vliegen is uiterst klein.

Het is wel het beeld van dit jaar. Door de koude periode in maart zijn alle vogels later begonnen aan het broedseizoen. Als dat zo is hebben veel uilen een probleem. Maar stel dat het alsnog lukt, dan zouden uit dit nest drie jonge steenuilen uitvliegen. Binnenkort nog eens gaan kijken of er extra activiteit te zien is want dan moeten de uitjes aan de bak en volop prooien naar de kast brengen want die jonge beestjes hebben honger.

Wil je meer weten van het kleinste uiltje van Nederland, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/steenuil

Geen opmerkingen: