vrijdag 22 juni 2018

Vissende zwarte sternen.

er werd volop vis gevangen
De zwarte stern is een stern van het binnenland. Alle andere sternen zijn vooral aan de kust te vinden en alleen de visdief zie je zowel aan de kust als in het binnenland. De zwarte stern is wat dat betreft ook echt anders, naast het verblijf in het binnenland is het verenpakket asgrijs naar bijna antraciet gekleurd. Alle andere sternen zijn spierwit.

Dit fraaie sterntje danst boven de lelie- en plompbladen op jacht naar een prooi, en af en toe zag ik ze een plotselinge duik maken, het heldere water in om vrijwel direct op te stijgen met een vers gevangen visje. Ik zag ze in de Oude Zederik bij Lexmond maar genoeg kleine visjes voor hun jongen vangen.
broedende zwarte stern
Daar broeden de zwarte sternen op, door mensen gemaakte, kunstmatige eilandjes. Vroeger toen deze nesthulpjes er nog niet waren, kozen de sternen graag voor de krabbenscheer-bedden die in het water dreven. Een krabbenscheerplant is een echte verlandingsplant en komt in moerasgebieden voor. Maar die zijn er steeds minder en minder in Nederland. Maar goed dat de sternen geholpen worden anders zag het er slecht voor ze uit.

Niet zo lang geleden sprak ik een oude boer uit Raamsdonk, hij was al ruim boven de tachtig, en hij sprak ook over zwarte sternen. Die zouden in een ver verleden ook in De Donge bij 's-Gravenmoer/Raamsdonk gebroed hebben. Daar zou ik ze niet verwachten want ik ken De Donge ook nog van voor de grote reinigingswerkzaamheden en de aanleg van het Noorder afwateringskanaal halverwege de zeventiger jaren en daarbij staat er in De Donge altijd een gestage stroming richting de grote rivieren en daar houden de krabbenscheren niet van.

Het was toen een inktzwart riviertje dat vooral de viezigheid van de leer- en schoenfabrieken uit Dongen moest vervoeren, richting de Oude Maas en Amer om uiteindelijk zo ongezuiverd en wel samen met nog veel meer viezigheid de zee in te stromen. Het leek mij onwaarschijnlijk dat de zwarte sternen dit destijds een aantrekkelijke leefomgeving hadden gevonden. Jammer dat de zwarte sternen niet meer in De Donge broeden, er liggen weliswaar geen krabbenscheervelden in het water maar wel grote gele plompbedden en die lijken mij ook stevige genoeg. Dus wie weet, komen ze ooit weer terug.

Wil je meer weten van deze donkere maar o zo mooie sterntjes, klik dan op de link;
 https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zwarte-stern

Geen opmerkingen: