vrijdag 20 juli 2018

Blauwe eieren?

purperreiger
Vorige maand besteedde ik nog aandacht aan de purperreigers in de Biesbosch en wat later zag ik de purperreigers ook in De Zouweboezem bij Lexmond. Een bijzondere reiger die je niet overal tegenkomt, in tegenstelling tot de blauwe reiger die je overal tegenkomt en die tot in onze tuin kwam om de vijver leeg te vissen. Dat zal 'm nu niet meer lukken want de vijvers zijn weg.

Een paar jaar geleden deed ik mee aan de nesttelling van de purperreiger kolonie in het Aert Eloyenbosch in het Sliedrechtse deel van de Biesbosch. We telden toen elf nesten, niet veel maar genoeg om de kolonie in stand te houden. Wat toen opviel, waren de grote blauwe eieren die in het nest lagen. Waarom zo blauw dacht ik nog? Ik wist dat roodborsten en lijsterachtigen ook blauwe eieren legden maar die verbergen hun nesten goed. En ook de roeken bij ons in de polder leggen trouwens blauwe eieren. Nee, blauw is niet bepaald een schutkleur en dat verwacht je toch niet van die schuwe reigers. En hoe komt het toch dat zoveel vogels blauwe eieren leggen?

purperreiger eieren
Daar is wel een verklaring voor. Het is namelijk zo dat deze licht-blauwe kleur ervoor zorgt dat niet teveel maar wel genoeg licht door de schaal doordringt, want de UV straling die in zonnestralen zit, is slecht voor een embryo. Hele donkere eieren laten nog minder licht door maar die hebben als eigenschap dat ze juist veel warmte opnemen en dat is ook niet goed voor een embryo. Nee, lichtblauw zorgt er juist voor dat een embryo precies genoeg licht en warmte krijgt voor een goede hersenontwikkeling en het schadelijk UV licht buiten de deur houdt

Veel vogels die juist blauwe eieren leggen hoeven ook niet echt bang te zijn voor roofdieren want deze nesten worden vaak op plekken gebouwd waar roofdieren slecht bij kunnen. Slim hoor. En purper-reigers zijn helemaal slim om hun nesten in dichte moerasbosjes te bouwen.

In de dierenwereld worden rovers vaak door felle kleuren gewaarschuwd dat het hapje giftig is. Misschien dat dat ook nog een rol speelt, alhoewel ik dat in dit geval durf te betwijfelen omdat nogal wat blauwe eieren geroofd worden. Ik vond aan het hele begin van het broedseizoen bij de roekenkolonie nogal wat leeggegeten eierschalen.

Wil je meer weten over vogeleieren dan is het boek "vogeleieren" van Tim Birkhead een aanrader.

Geen opmerkingen: