vrijdag 9 oktober 2015

Pieper de piep.....

De vogeltrek is in volle gang, als je er niet mee bezig bent, gaat deze gebeurtenis gewoon aan je voorbij. Miljoenen vogels trekken van hun broedgebieden en zomerverblijven naar de overwinter gebieden, vaak in Afrika en Zuid Europa maar ook naar Nederland. De vogeltrek beweegt niet alleen van Noord naar Zuid maar ook van Oost naar West, maar daar kom ik zo wel op terug.

graspieper in de zon
Vanmorgen pikten we mooi wat mee van de trek van Noord naar Zuid. We hielden er al rekening mee toen we in de Willemspolder gingen lopen, want al een paar jaar zien we in de eerste week van oktober grote groepen graspiepers in de weilanden rusten en foerageren.

Zo ook deze ochtend, acht oktober, ze zaten er weer, zelfs in dezelfde akker als vorig jaar, piepers, piepers en nog meer piepers. Het zijn graspiepers en tussen al die piepers zaten ook erg veel witte kwikstaarten. Dat hadden we in de voorgaande jaren niet eerder gezien. Een mooie aanvulling op deze wandeling.

Die "andere" trek van Oost naar West maken we in onze polders vanaf volgende maand nadrukkelijk mee als de trekvogels uit Siberië naar Nederland(ook naar België en Engeland) trekken en dan een maand of drie, vier hier blijven. Het zijn kramsvogels, koperwieken, een flinke groep kleine- en met wat geluk een paar wilde zwanen. Kramsvogels komen ook vanuit Zuid Scandinavië(Noorden) naar hier, maar vooral uit Rusland(Oosten).

Met name de kleine zwanen zijn het meest interessant, al jaren verblijven hier in de winter zo'n 85 kleine zwanen. Prachtig om te zien en een aanrader om te gaan bekijken. Ik kom hier de komende maanden nog regelmatig op terug. Maar eerst nog even genieten van die andere trekroute, van Noord naar Zuid. Dus graspiepers kijken in de Willemspolder is een aanrader. Een mooie bijvangst vanmorgen was de groep van 15 grote zilverreigers.Je  hoeft dus niet te wachten tot volgende maand om iets moois te zien.

Wil je meer weten van deze ver(der)trekkende vogeltjes, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/58

Geen opmerkingen: