scherp getekende groenpootruiter |
Een van die vogels die deze dagen weer te zien is bij Tureluur is de groenpootruiter. Een middelgrote steltloper met, zijn naam zegt het al, groene poten. Verder is de vogel vooral wit met grijs en heeft een fors opgewipte snavel. Nederland is voor deze steltloper vooral een tussenstation en komt in het voorjaar hier om bij te komen van de lange vlucht van Afrika en door te trekken naar Scandinaviƫ en verder. In de zomer en het najaar is de vogel weer hier om op te vetten om daarna de lange reis terug naar Afrika aan te kunnen. Ik zie ze ook regelmatig in de Biesbosch maar aan de kust zie je er toch duidelijk meer.
Vorige week zag ik een groenpootruiter in een uitbundig gestreept verenkleed waardoor ik begon te twijfelen of ik wel met een groenpoot te maken had. Even dacht ik met de terekruiter te maken te hebben want die komt als doortrekker ook bij plan Tureluur voor. En daarbij komt ook nog dat vrijwel dagelijks terekruiters gemelde worden bij de Dollart in Groningen, ze zijn er dus. Maar de kleur van de poten klopte niet en de verentekening was toch ook niet juist.
Al met al ben je toch een half uurtje aan het puzzelen, fotograferen en vergelijken. Heel leerzaam en mooi dat binnen een soort, vogels ook nog kunnen verschillen in uiterlijk, 't zijn net mensen.
De groenpootruiter is in deze tijd naast de wulp, rosse grutto, scholeksters, kanoet en lepelaar de meest voorkomende steltloper in het gebied. De lepelaar is trouwens geen steltloper maar een familielid van de ibis. Nog even wachten en ook de goudplevieren arriveren met duizenden hier in het gebied. En zo af en toe zit er een zeldzaamheidje tussen, zoals begin dit jaar toen we hier een grauwe franjepoot ontdekten.
Wil je meer weten van de groenpoot, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/groenpootruiter
Geen opmerkingen:
Een reactie posten