vrijdag 24 april 2020

Gouden pluimen.

Bijschrift toevoegen
Het blijft altijd een bijzondere waarneming om een geoorde fuut in de Biesbosch te zien. Meestal zitten ze in onze omgeving op de spaarbekkens, groot en diep water. Vreemd, want in de broedtijd zijn ze daar juist niet te vinden. En heel soms zie je ze, zoals vandaag, in ondieper water en ook nog eens lekker dichtbij. Je moet echt het geluk hebben om ze zo tegen te komen.

De afgelopen weken worden ze ook regelmatig gemeld in de Dordrechtse Biesbosch. Daar ligt een nieuw ontwikkelt natuurgebied en daar worden nu wel zes koppeltjes waargenomen. De omstandigheden zijn daar ideaal met veel zegge en beschutte eilandjes en oevertjes.

Ik ken ze vooral van hun winterkleed en niet zozeer van het zomerkleed waar ze nu in rond zwemmen.
Maar als iets makkelijk is, dan is dat wel een geoorde fuut in zomerkleed. Dat is zo opvallend en spectaculair dat je je daar niet in vergissen kunt. De enige vogel waarmee je de geoorde fuut zou kunnen verwarren, is de kuifduiker maar die vind je niet in het binnenland. In de winter kun je ze wel samen tegenkomen, maar dat is dan wel aan de kust. Opvallend aan de geoorde fuut is het opvallende hoge voorhoofd en het kleine opgewipte snaveltje. Dat heeft alleen deze kleine fuut.

De oorpluimen lijken wel verguld, zo intens geel kunnen die zijn in het zachte zonlicht van het voorjaar. Ik hoorde ze ook roepen, ook weer een nieuwe gewaarwording. Dat had ik namelijk nog niet eerder gehoord.
Zodra het broedseizoen achter de rug is vertrekken ze alweer richting de kust. Het is geen echte trekvogel en de meeste vogels blijven dan ook hier. Ik ken wel een goede plek om grote aantallen in winterkleed te bekijken, dan moet je niet eens zo ver rijden naar Oude Tonge waar ze massaal op de Grevelingen bij elkaar zitten. Ze zwemmen, duiken en jagen dan in grote groepen op het grote water. Jagen is overigens een groot woord, ze foerageren gezamenlijk, dat is een betere omschrijving. Maar dat ze het gezamenlijk doen, vergelijkbaar met aalscholvers dat is zeker.

Wil je meer weten van deze prachtige fuut met zijn gouden hoofdtooi, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/geoorde-fuut

1 opmerking:

Fisher zei

Wow, wat een mooie vogels (en foto's)!