vrijdag 10 april 2020

Uilengebroed in de Noordwaard.

koppel steenuilen
De afgelopen week heb ik steeds het geluk gehad om tijdens mijn rondje Noordwaard een koppel steenuiltjes te zien. Het is sowieso geen alledaagse ontmoeting want uilen leven toch vooral verborgen en zijn met name in de schemer en 's-nachts actief. Toch zoeken met nam de steenuilen de leefomgeving van mensen op.

Ze hebben een voorkeur voor rommelige boerenerven en boomgaarden. Het koppel wat ik de afgelopen weken steeds zie, hebben een hele andere keuze gemaakt. Ze hebben hun oog laten vallen op een elektriciteitshuisje langs een doorgaande weg. In de nok van het huisje is een opening gemaakt waardoor ze naar binnen kunnen. Dat dit huisje daarvoor geschikt is gemaakt, heeft te maken met het project "ruimte voor de rivier". In de jaren 2013-2015 zijn veel boerderijen met schuren afgebroken en zijn vrijwel alle bomen gekapt. Alles om ervoor te zorgen dat het teveel aan water snel door kan stromen. Snel erin en snel eruit en dan kun je geen obstakels gebruiken.

mannetje steenuil op de uitkijk
Veel uilen en andere roofvogels zijn daardoor hun nestplaatsen en leefgebied kwijtgeraakt. De Vogelwerkgroep Biesbosch heeft door de hele Noordwaard nestkasten geplaats, bosuil kasten, valkenkasten, kerkuil kasten en broedgelegen-heden voor steenuilen. In een ander elektriciteits-huisje dat op een veel rustigere plek staat en eigenlijk een veel geschiktere plek is, zit al jaren geen uil en zelfs geen kauw die ook graag in zo'n nis broedt.

Dat hier zomaar steenuilen zitten is nog niet zo vanzelfsprekend want als je grofweg een lijn trekt tussen Cadzand en Assen deel je ons land in tweeën en ten westen van die lijn komen amper steenuilen voor. De Noordwaard is eigenlijk een grensgeval als je naar deze lijn kijkt die ons land in tweeën deelt. Ze zitten vooral ten oosten van deze lijn, zeg maar op de zandgronden van ons land. En niet eens weinig ook, volgens SOVON leven er in de oostelijke helft van ons land dik 8.500 broedparen. Toch moet je er, om ze te zien, altijd moeite voor doen. In Oosteind heb je nog de beste kans want daar zitten toch zeker acht broedparen in de nestkasten van IVN Mark & Donge. En al die kasten hangen in de buurt van erven en boomgaarden.

Wil je meer weten van dit piepkleine uiltje, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/steenuil

Geen opmerkingen: