dinsdag 7 april 2020

Heggenmus op zijn post.

17 maart, een mooie voorjaarsdag
Dit jaar hebben de heggenmussen zo het zich nu laat aanzien, voor onze tuin gekozen. Al jaren broeden ze in de coniferenhaag van onze buren aan de andere kant van onze tuin. Elk voorjaar zingt het mannetje daar dat het een lieve lust is. Hij zit dan vol in het zicht en is zelfs niet schuw als ik langs hem loop. Dat is in de rest van het jaar wel anders want een heggenmus is over het algemeen een zeer schuwe vogel die je na het broedseizoen amper te zien krijgt. Ze leven zeer verborgen, laag bij de grond, het liefst in de begroeiing uit het zicht.

En het blijft vaak niet bij een of twee heggenmussen in onze tuin, er zitten er soms wel vier. En dat is nou typisch iets van heggenmussen, een vrouwtje verzamelt een aantal mannetjes om zich heen die allemaal helpen met het voeren van de jonge vogels. Zo sociaal zijn niet veel vogels, de meeste mannetjes moeten niets hebben van soortgenoten in hun territorium en zeker niet in de broedtijd. Bij de heggenmussen is dat dus anders geregeld en die zorgen dus heel erg slim voor risicospreiding. En die risicospreiding, (er zijn altijd voldoende voedselverzorgers), zorgt er dan ook voor dat het percentage succes uitgevlogen jongen hoog ligt.

goed opletten
Het is trouwens niet voor niets de meest succesvolle broedvogel van ons land. En ondanks de perfecte samenwerking en de ideale omstandigheden zoals verstedelijking, groeit de populatie niet veel meer. We zitten zogezegd zowat aan ons heggenmussen plafond.

Zoals gezegd, scharrelen de heggenmussen dit jaar bij onze klimop rond en verkennen ze samen de beste plekjes en dan doen ze ook weer op de voor heggenmussen bekende manier, stiekempjes. Of het uiteindelijk tot broeden gaat komen is nog even afwachten want dat gebeurt pas eind volgende maand. Tot die tijd houden ze ons nog in spanning.

Wil je meer wet en van deze grotendeels stiekeme tuinvogel, klik dan op de link;

https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/heggenmus

Geen opmerkingen: