dinsdag 21 juni 2022

Sprinkhaanzangers ratelen ook.

uit volle borst
Het geluid van de sprinkhaanzanger klinkt misschien wat blikkerig vergeleken bij het geluid van de snor maar dat maakt de zang absoluut niet minder mooi. De snor klinkt warmer en voller en lijkt door de wat lager toon ook wat verder te dragen. Daarbij komt ook nog eens dat veel mensen wat moeite hebben met hoge tonen. En dan nog iets, ze leven niet in zo'n voorspelbare biotoop waar de de snor woont. Die leeft in de kletsnatte rietvelden van de Biesbosch of Zouwe Boezem en zo zijn er nog wel wat uitgestrekte natte rietvelden hier in de buurt te vinden.

Jaren geleden zaten de snor en sprinkhaanzanger in de oude rietpolder, de Noorderplaat wel samen. Het westelijke deel was nat en ideaal voor de snor en het oostelijke deel was iets droger en er stond amper riet. Zo´n vijf jaar geleden is in de polder het waterpeil verhoogd en zijn de sprinkhaanzangers vertrokken en is de polder weer kletsnat en helemaal begroeid met riet. Ongeschikt voor de sprinkhaanzanger dus.

snorrende snor
De sprinkhaanzanger zal nooit voor kletsnatte voeten kiezen, dus de twee in dezelfde biotoop vinden is vrijwel uitgesloten. De sprinkhaanzanger neemt ook genoegen met een veel kleiner gebied als het maar een rustig gebied is. Niet al te natte rietstroken afgewisseld met wat kleine struikjes of jonge boompjes hebben de voorkeur. Je moet ze wel weten te vinden en je gehoor moet op scherp staan anders mis je ze gewoonweg.
snorrende sprinkhaanzanger
Ik heb door de jaren heen een paar van die standaard gebiedjes gevonden en daar hoor ik ze dan ook altijd. Het beste gebied is wel een natuurgebied bij Ouddorp. Daar zitten de sprinkhanen gewoon tegen de duinen in het struweel. Niks waterpartijen en zelfs geen riet. Toch vinden ze dit een lekker leefgebied. Je moet de strook wel weten te vinden want ze zitten daar nu ook weer niet overal. 

Enkele jaren geleden zag ik tijdens de vogeltrek zelfs een sprinkhaanzanger in de Boswachterij Dorst. Een wel zeer ongewone plek om zo´n vogel daar te zien. Ik werd in eerste instantie dan ook aardig op het verkeerde been gezet. 

De sprinkhaan is ook goed te herkennen aan de gestreepte binnenkant van de staart. Gelukkig zitten ze graag in de top van een tak of stengel zodat je ze goed kunt bekijken. De snor is egaal bruin en ook wat donkerder en egaal van kleur en kleed.

Wil je meer weten van dit ratelende buitenbeentje, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/sprinkhaanzanger

Geen opmerkingen: