vrijdag 24 juni 2022

Is overzomeren een keus?

nonnetje(m), 
Alweer een paar jaar op rij, overzomert een nonnetje in de Biesbosch. Het ene jaar een vrouwtje, het andere jaar een mannetje. En ik dacht dat twee jaar geleden zelfs een koppeltje de zomer hier had doorgebracht. En soms denk ik dan dat het vogels zijn die zich hier best zouden willen vestigen en de lange reis naar de broedgebieden graag willen overslaan. 

Want zeg nou zelf, de Biesbosch met de Noordwaard is toch bijna een vogelparadijs? Ooit besloten de brandganzen hetzelfde en bouwden gestaag aan een fikse Nederlandse populatie. 

Op de spaarbekkens in de Biesbosch overzomeren ook nog eens middelste zaagbekken, en brilduikers dus waarom zouden hier geen nonnetjes willen blijven? Het aantal neemt niet toe en het blijft steeds bij een enkeling en dan begin je toch te twijfelen, wat is hier aan de hand? Is het beestje ziek of kan het deze afstand gewoonweg niet vliegen? Dat laatste is aan de hand met het nonnetje wat nu in de Noordwaard zit. 

nonnetje(v) juli 2021
Ik zag op een van mijn foto's dat hij een stuk van een vleugel mist en dan is het lastig vliegen. Ik vermoed zelfs dat deze vogel alleen rondjes kan vliegen vanwege die kapotte vleugel, als hij al kan vliegen. De vogel voelt zich hier in ieder geval thuis en zwemt en eet volop en je ziet hem ook op verschillende plekken opduiken wat aangeeft dat hij fit genoeg is om hier te overleven. Die komt de zomer wel door maar naar huis vliegen is er voor deze vogel nooit meer bij. 

de kapotte, halve vleugel is goed te zien
En stel dat hij een vrouwtje tegen zou komen wat hier ook overzomert, zou op die manier een Nederlandse populatie nonnetjes kunnen ontstaan? Is dat ook wat er aan de hand is met de groep van overzomerende kolganzen bij Lage Zwaluwe? Die zitten daar ook al jaren en de groep is vogels mij inmiddels uitgegroeid tot elf kollen. De helft heeft kapot geschoten vleugels en zijn gedoemd om hier hun verdere bestaan op te bouwen. Dan is overzomeren echt geen vrijwillige keus geweest. Het zou zomaar kunnen dat op deze manier een groep overwinteraars uitgroeit tot een groep standvogels, vogels die een heel jaar hier aanwezig zijn zoals wilde eenden, koolmezen en meerkoeten. 

Wil je meer weten van deze mooie witte watervogel die familie is van de zaagbekken; klik dan op de link;
 https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/nonnetje

Geen opmerkingen: