dinsdag 28 juni 2022

Uitgeteld voor 2022.

Noorderplaat, 17 juni vroeg
De laatste BMP telling(Broedvogel Monitoring Project) van dit seizoen zit er weer op. Dat is altijd een ochtend om weer met enige weemoed terug te kijken op een reeks van supermooie ochtenden met prachtige ervaringen en indrukken. Er is voor mij niet veel mooiers te bedenken. Deze laatste ochtend is ook een van de pittigste ochtenden van de reeks want de wekker gaat dan om 2.00 uur. Het is dan de bedoeling om uiterlijk om 3.15 uur weg te varen naar de Noorderplaat in de Biesbosch, voor mij de laatste BMP plot van het seizoen 2022. En dan moet je daar toch een uur voor zonsopkomst aanwezig zijn. 

kleine karekiet
Van de ene kant is dit een iets lastigere telling omdat je dan te maken hebt met net gearriveerde vogels en het verder vooral reeds aanwezige broedvogels zijn die of met hun tweede ronde bezig zijn of nog volop voedsel aan het zoeken zijn voor de jongen uit het eerste nest van dit jaar. Alles wat er moet zitten, zit er dan ook en het loopt allemaal wat door elkaar en dat kan verwarrend zijn.

De roerdompen hadden het deze ochtend druk. Zeker vijf roerdompen vlogen laag over de rietpluimen om aan de randen van deze polder in de sloten naar kikkers of visjes te zoeken. Ook de rietzangers vlogen met insecten in de snavel rond en zaten ongerust te tikken in de rietstengels, net zolang totdat we voorbij waren gelopen. 

assortimentje mooie BMP soorten
Nog een enkele blauwborst had zin in een liedje, terwijl de kleine karekieten probeerden de boel te overstemmen. Rietgorzen en rallen moesten moeite doen om gehoord te worden. 

In het begin van het seizoen ligt het allemaal wat makkelijker. De eerste vogels, zoals rietzangers, arriveren al aan het begin van de BMP inventariseer periode, terwijl de kleine karekiet vanaf half april weer meedoet. Het is dan zeg maar, wat overzichtelijker want je doet vrijwel de gehele telling op gehoor. En na bijna een jaar is het eerst weer even wennen. Het herkennen van alle deuntjes is dan cruciaal want veel rietvogels zitten verborgen in het riet of het is op die vroege ochtend nog te donker om op zicht te kunnen tellen maar zingen doen ze.

het wordt mooier en mooier
En als alles al een beetje naar het einde van het broedseizoen loopt, moet de bosrietzanger nog binnenkomen. Met name bij BMP tellingen zijn datumgrenzen en fusieafstanden belangrijk voor de telresultaten en zeker daarna als uit de verzamelde informatie conclusies getrokken moeten worden. Nauwkeurigheid is daarom super belangrijk.

Kijk, voor datumgrenzen is het computer programma Autoclustering van SOVON een uitkomst, een karekiet voor 20 april is onwaarschijnlijk en dan grijpt Autoclustering in. Maar voor fusieafstanden is dit programma wel degelijk afhankelijk van een zorgvuldige registratie van elk afzonderlijke zanger of territoriaal gedrag. Zet je de "stip" op de kaart van bijvoorbeeld een snor te dicht bij een andere stip van een snor dan schrapt het programma er zomaar een vanwege de te kleine onderlinge afstand en loop je dus een broedvogel mis. Zorgvuldigheid staat voorop en een goede telling geeft voldoening.

Het seizoen is voorbij, we gaan een interessante periode tegemoet want het broedseizoen is voor veel vogels voorbij en breekt een ruiperiode aan. Eenden bijvoorbeeld krijgen een eclipskleed en zien er bijna allemaal hetzelfde uit. Ook weer een uitdaging maar heel anders en je hoeft er niet zo vroeg je bed voor uit. 

Geen opmerkingen: