maandag 13 juni 2022

Volhardende huiszwaluwen.

huiszwaluw voor de schilderbeurt(aug 2016)
Dat het niet helemaal goed gaat met de zwaluwen is geen nieuws maar als er dan toch ergens nestjes te zien zijn dan is dat helemaal geweldig. Inmiddels zijn we dik 70% van alle huiszwaluwen kwijt, maar dat terzijde. Jaren geleden zagen wij bij een huis hier vlakbij de huiszwaluwen onder de witte dakoversteek druk met nestjes van dat jaar in de weer. Ze waren er ook nog eens succesvol en zorgden voor een kleine gezonde populatie. Totdat de boel opgeschilderd moest worden, toen was het over. De nesten werden verwijderd en de zwaluwen moesten het maar uitzoeken. Ook de jaren daarna werden de nesten, nog voordat ze voor bewoning werden opgeleverd, alweer van de dakoversteek afgestoken. Wegwezen dachten de bewoners van het huis.

nest in aanbouw
En nu, jaren later, doen de huiszwaluwen opnieuw een poging en hebben ze een paar nestjes kunnen maken. Als de bewoners van dit huis ze nu ook een kans geven, wordt het wel wat. Toch bijzonder dat de huiszwaluwen steeds opnieuw naar dezelfde plek terugkeren en dus niet zomaar opgeven. Roept bij ook gelijk de vraag op, waar zijn ze in de tussenliggende jaren geweest en hebben ze daar dan wel succesvol gebroed? En waarom blijven ze daar nu niet en nemen ze toch weer het risico om verdreven te worden? Zijn dit nu hardnekkige beestjes of gewoon volhouders.


Je zou bijna de stoute schoenen aantrekken en bij deze mensen aanbellen om te vragen of ze de huiszwaluwen willen sparen en ze de tip meegeven dat je onder de nesten een plankje kunt maken om de viezigheid op te vangen. Maar het lijkt mij sterk dat de mensen niet weten dat zwaluwen het niet makkelijk hebben. 

In ieder geval doet de huiszwaluwkolonie bij de Emmahoeve van Staatsbosbeheer in de Biesbosch het heel goed. Jaar na jaar zit de kolonie vol en vliegen daar volop jonge huiszwaluwen uit. Maar die kolonie wordt dan ook met rust gelaten en krijgen de vogels volop de gelegenheid om voor opvolging te zorgen.

Wil je meer weten van deze mooie insecteneter, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/huiszwaluw

Hieronder nog een kort filmpje van de huiszwaluwkolonie bij de Emmahoeve van Staatsbosbeheer

 

Geen opmerkingen: