vrijdag 3 juni 2022

Spotvogels spotten.

de laatste zingende spotvogel?
Sommige vogels zijn nu alweer aan de tweede ronde van het broedseizoen begonnen. De rietzanger en blauwborst zijn twee van die vogelsoorten die nu zover zijn. Andere vogels beginnen nu pas aan hun eerste broedronde en dat komt bijvoorbeeld door hun late aankomst uit Afrika. Een goed voorbeeld hiervan is de bosrietzanger. Die zingen nu volop en ik hoor ze overal. Hier in de Oranjepolder in de rietkraag rond de schaatsclub IJSCO zitten elke ochtend twee bosrietzangers hun best te doen.

Maar daar hebben ook nog vogelsoorten hun broedperiode tussen zitten en een daarvan is de spotvogel. Die zong vorige week nog overal en bij Huis ter Heide kwam ik op mijn rondje makkelijk vijf spotvogels tegen. En gisterenmorgen was het ineens over. Ik hoorde nog slechts een spotvogel zingen en die zal daar de komende dagen ook mee stoppen als zijn vrouwtje aan de leg is.

makke bosrietzanger
Zo heeft elke vogelsoort zijn eigen seizoen. Dat begint al vroeg in maart en eindigt soms pas in augustus. Die spotvogels zijn net als de bosrietzangers erg luidruchtig en naarmate de piek van de zangperiode bereikt wordt, neemt hun angst voor ons verder af. Hun instinct is groter dan de angst. En dat is een gevaarlijke tijd want ook roofvogels en andere rovers hebben dat in de gaten. De vogels zitten soms op een paar meter afstand te zingen alsof er niets aan de hand is en dat is voor mij natuurlijk prachtig. Zeker een zingende spotvogel is een lust voor het oor en oog.

Net als bosrietzangers zitten ook spotvogels op meer plekken dan de meeste mensen denken. Je hoeft niet heel veel moeite te doen een van deze twee soorten hier in de buurt te vinden. 

spotvogel 1 week geleden
Ze nemen vaak genoegen met mini biotoopjes zoals de rietkraag langs de sloot bij de ijsclub of het kleine bosje aan het eind van de Groenendijk in Oosteind en 's-Gravenmoer. Deze soorten zitten hier net zo op hun gemak als in de grote natuurgebieden als de Biesbosch, Huis ter Heide, Bleeke Heide enz. enz. Je vind ze tot in de duinen aan de kust. Dit is de tijd om ze te horen en zien.

Wil je meer weten van een van de beste zangers van Nederland, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/spotvogel

Geen opmerkingen: