vrijdag 17 juni 2022

Havik in de wijk?

altijd op de loer
In de Oranjepolder krioelt het van de houtduiven en die komen ook bij ons de wijk in om in de tuinen naar voedsel te zoeken. Dat gebeurt ook bij ons, al laat onze hond dat niet toe en sprint hij elke keer naar buiten om een dikke houtduif de stuipen op het lijf te jagen. En behalve dat onze hond voor de duiven een serieuze bedreiging vormt, dreigt er ook nog eens een zeer serieus gevaar van boven. 

Vrijwel dagelijks kruist en havik over de rand van de wijk en de Oranjepolder. Best bijzonder want een havik is meer een jager van het buitengebied. Hij heeft die strook tot zijn jachtgebied gemaakt en is daar niet alleen heer en meester, hij is hier ook nog eens zeer succesvol. Met regelmaat slaat hij een houtduif die dit niet overleeft. 

Meestal wordt de kop van de romp gescheiden en blijft het dode lichaam op de stoep of weg liggen. En dat is zo jammer want in de wijk is altijd wel wat te doen en wordt deze jager bij het nuttigen van zijn maaltijd gestoord. De afgelopen twee weken zijn op mijn routje met de hond naar de polder, vier duiven gesneuveld en wie weet hoeveel meer elders in dit gebied. 

boven de wijk
Op zich kan ik hier prima mee leven, want zo werkt dat in de natuur alleen vind ik het erg jammer dat de havik niet de kans krijgt om zijn vangst op te eten. En dat is natuurlijk voor die gesneuvelde duif erg jammer dat hij uiteindelijk voor niets is gestorven. Hij ligt daar dan in de kant van de weg, in een plantsoen of op de stoep totdat iemand het stoffelijk overschot in de groenbak deponeert.

Het is opmerkelijk dat een havik zo dicht in de bewoonde wereld te zien is maar zeker niet uit te sluiten. 
Steeds vaker komen ze in onze buurt voor en dat komt ook denk ik, omdat deze soort nog steeds erg succesvol is en in aantal toeneemt. Daarmee neemt ook hun leefgebied grotere vormen aan. Ook de prooi in de vorm van houtduiven, past goed bij de soort anders zou je nog aan een overvliegende en jagende sperwer denken. 

De brede heupen en iets kortere staart passen goed bij een havik en niet bij de sperwer. Van de andere kant heeft de vogel op de bovenste foto een wel erg rechte staart!?

Wil je meer weten van deze nieuwe stadsbewoner, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/havik

Geen opmerkingen: