dinsdag 7 juni 2022

Boom met boomvalken.

koppel boomvalken
Ze zijn er maar een maand of vijf en dan zijn ze weer gevlogen. Boomvalken zijn echte zomervogels want ze komen pas laat terug uit Afrika en nog voordat de herfst toeslaat zijn ze weer vertrokken. Een kleine tien jaar broeden ze nu in de Oranjepolder en Gecombineerde Willemspolder. Het is maar net waar in mei of juni een degelijk kraaiennest vrijkomt want zelf bouwen ze geen nesten. Hier in de polder komen ze dan niet verder dan een nest in een hoogspanningsmast. Dat schijnt dus ook aan alle eisen te voldoen.

Gisteren zag ik een koppel boomvalken in een heel andere omgeving, Een ruig natuurgebied waar weinig mensen komen, kruidenrijke velden, singels met struiken en kleine boompjes en her en der een bosje met flink hoge bomen. Meestal populieren en wat eiken, niet wat je een, twee, drie boomvalken gebied zou noemen. Toen de boomvalken nog geen "last" van haviken hadden, en aan de randen van heidevelden broedden, was er geen reden om die biotoop te verlaten. 

boomvalk in een hoogspanningsmast
(in de Gecombineerde Willemspolder)
Tegenwoordig moeten ze wel uitwijken naar veiligere gebieden en dan zijn de polders uitermate geschikt. Hier heb je aardig wat water en leven hier vaak ook voldoende libellen, het favoriete voedsel van deze rovers. Trouwens een zwaluw op zijn tijd lusten ze ook wel, als het maar vliegt. Maar dit koppel heeft dus plannen om in dit natuurgebied hun nageslacht groot te brengen. Volgens mij een perfecte keuze al barst het hier niet van de libellen maar dat kan ook aan mij liggen want daar kijk ik niet voldoende naar. Wie weet zitten er toch genoeg.

Door die boomvalken ben ik wel op gaan letten of hier voedsel voor ze te vinden is. Ik kwam gisteren niet verder dan een aantal azuurwaterjuffers. Die zijn zo klein dat ze die in een holle kies kunnen stoppen. Als ze die dan al zouden hebben. 
De boomvalken hebben het dus niet alleen door de toename van haviken moeilijk maar ook door de afname van geschikt leefgebieden en daar hangt dan ook de voedselvoorziening voor de valken van af. 

In de Biesbosch en dan met name in de oude rietpolder de Noorderplaat barst het van de libellen en daar zie ik juni altijd wel boomvalken jagen, soms wel vier vogels in dit ene gebied. In de hele Biesbosch kunnen dat makkelijk het dubbele aantal zijn. De komende tijd nog maar eens goed opletten of ze in dit gebied van gisteren echt tot broeden komen, wie weet. Als ze ergens een nest hebben zijn ze vrij makkelijk te vinden want ze zijn dan behoorlijk luidruchtig en laten ze zich ook regelmatig zien. De vogel is in de vlucht redelijk goed te herkennen. Het is een echte valk die qua silhouet wat weg heeft van een grote gierzwaluw. 

Wil je meer weten van deze poldervogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/boomvalk

Geen opmerkingen: