donderdag 30 juni 2022

Futen in de maak.

nestinspectie
Gisterenochtend, de laatste dag van juni, liep ik door de Zonzeelse polder. Niet het meest spectaculaire vogelgebied in deze tijd van het jaar. Het gras staat namelijk hoog en de meeste vogels zijn klaar met broeden en houden hun snavel of zijn zelfs al vertrokken. Kieviten en grutto's zijn wat verderop de Amer overgestoken en verzamelen zich in de Noordwaard om te foerageren en uit te rusten. 

Toch is het in de Zonzeelse lekker wandelen want in de vroege ochtend komen daar niet veel mensen en dan heb je weleens kans op een verrassing. 
een mooi koppeltje futen
De ene keer een porseleinhoen die zich probeert te verstoppen in de rietkraag de andere keer een gezin vossen die zich in de ochtendzon zit te warmen. Gisteren was de verrassing niet spectaculair maar wel de moeite waard want een fuut zat haar nest te fatsoeneren en ik kon zo mooi in het nest kijken en zag dat ze vier eieren had gelegd.

Altijd leuk om zoiets te zien, zeker nu de vogels nog in hun mooiste kleed rondzwemmen. Komende winter zien ze er minder spectaculair uit en schuiven ze flink stuk op naar het Westen en kom je ze in flinke aantallen aan de kust tegen, net zo grijs/wit als de roodkeelduikers, kuifduikers en parelduikers. Ze lijken dan op een afstandje allemaal op elkaar. Ze schakelen dan net zo makkelijk over van zoet water naar zout water en worden niet zeeziek van de hoge golven.

Ondanks hun schitterende verenkleed zijn het wat anonieme vogels. Je komt ze overal tegen en ze stellen niet zulke hoge eisen aan hun leef- en broedgebied.en ik denk dat het daarom komt dat ik er niet zo veel aandacht aan besteed of het moet zijn zoals gisterenochtend dat je een mooi inkijkje in een nest hebt. Straks als de jongen uit het ei zijn gekropen breekt een drukke tijd aan voor de futen, De jongen zijn nestvlieders en zijn dus direct uit het ei in staat om zelf eten te zoeken en kunnen zich ook direct verplaatsen. Neemt niet weg dat pa en ma de "handen" vol hebben aan deze jonkies.

Wil je meer weten van deze mooie maar een beetje anonieme watervogel; klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/fuut

Geen opmerkingen: