tweede kalenderjaar |
De kiek hiernaast heeft nog juveniele kenmerken maar heeft ook al flink wat sleet op zijn veren. De lichte veertoppen aan de handdekveren doet denken aan een juveniel maar de ontstane sleet op de handpennen laat zien dat het een tweede kalenderjaar vogel is. Mocht je daar anders over denken, laat het mij weten.
De mannetjes zijn al vertrokken of gaan nog weg. Bruine kiekendieven overwinteren ook in het zuiden maar er blijven steeds vaker overwinterende vrouwtjes hier. Met name in de Biesbosch kom je ze in de winter nog wel eens tegen. Het zijn geen grote aantallen van vijf tot tien vogels, zoals je die nu tegen kunt komen maar een stuk of twee lukt in de winter nog wel.
Mannetjes bruine kiekendieven lijken helemaal niet op mannetjes blauwe kiekendieven die asgrijs zijn met zwarte handpennen.
mannetje bruine kiek |
Mannetjes zijn dan volledig afwezig en hun plek wordt dan opgevuld door blauwe kiekendieven. Manntjes blauwe kieken zijn altijd zeldzaam maar vrouwtjes zijn toch wel wat makkelijker te vinden.
een wat oudere uitgekleurde man |
De bruine kiek man hiernaast heeft alle adult kenmerken zoals de grijze stuit of bovenstaartveren, de lichte onderveren en de buik en borst die sterk getekend en een lichte ondergrond hebben. De handpennen zijn donker en hij heeft een drie kleurige bovenkant van bruin, witgrijs en zwarte veren. Heel herkenbaar maar niet altijd zo duidelijk zichtbaar.
Wil je meer weten van al die mooie verenkleden, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bruine-kiekendief
Geen opmerkingen:
Een reactie posten