|
adulte geelpootmeeuw |
Het zijn in de loop der jaren heel wat blogs geweest waarin ik de meeuwen op het podium heb gezet. En eerlijk gezegd valt er door mij niet zo verschrikkelijk veel over deze vogels te vertellen. Meeuwenkenners kunnen dat des te beter en die raken niet uitvertelt over deze "lastige" beesten. Het is binnen de vogelerlarij een aparte tak van sport waar ik mij maar voorzichtigjes aan waag.
Ik blijf zogezegd een beetje aan de zijlijn staan en betreed het toernooiveld niet verder dan met de punten van mijn schoenen. Toch blijven ze mijn nieuwsgierigheid prikkelen.
|
adulte pontische meeuw |
Het gaat vandaag dus niet over de "alledaagse" meeuwen zoals kok- en stormmeeuwen maar over de "gekke" meeuwen zoals pontische- en geelpootmeeuwen want die kom ik steeds vaker tegen. Met name in de Biesbosch zijn dit geen bijzonderheden meer en kun je ze daar zelfs het hele jaar tegenkomen in alle denkbare jaarkleden. En dat maakt mij dan toch steeds weer nieuwsgierig en probeer ik vast te stellen om welke soort in welk jaarkleed het gaat.
|
bijna volwassen pontische meeuw |
Op de bovenstaande foto's staan dus twee verschillende soorten meeuwen waar het voor de determinatie om specifieke meeuwenkennis gaat. Bolle kop, platte kop, lange dunne snavel zonder uitgesproken gonyshoek, hoog op de poten en een langgerekt lichaam, gele poten, rode oogring en dan maar niet over het verschillende verenkleed te spreken. De handpennen aangeduid met P10,9,8 etc. kunnen per soort ook weer verschillen en ga zomaar door. En bij deze reeks beschreven kenmerken hoort dan wel het volwassen of adulte verenkleed.
|
juveniele pontische meeuw |
In de lange weg naar het adulte verenkleed maken de beide meeuwensoorten een lange weg van makkelijk 4 jaar door waarin jaarlijks steeds andere onvolwassen kleden de revue passeren. Ik geef voorlopig nog niet op en blijf de specifieke soortkenmerken onder de knie te krijgen. Ik sluit af met een juveniele pontische meeuw waar je al een paar van die specifieke kenmerken ziet ontstaan. Hoog op de poten, langgerekt lichaam, vrij plat voorhoofd en een relatief lange snavel. Bij elkaar opgeteld laat dat in de soortentrechter tot een pontische meeuw samenkomen.
Wil je meer weten van deze buitencategorie vogels, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/blog/lezen/het-herkennen-van-meeuwen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten