maandag 2 september 2024

Steltlopers op trek.

groenpootruiter in winterkleed
Rond deze tijd arriveren veel steltlopers in ons land en dan met name in de Waddenzee. Ze maken hier een tussenstop om uit te rusten en op te vetten en als ze dan genoeg zijn aangesterkt vliegen ze door naar Afrika. In de Waddenzee verblijven deze weken honderdduizenden steltlopers en gelukkig druppelen er ook een aantal verder door naar de Delta en de naar de binnenlandse uitloper daarvan, de Noordwaard in de Biesbosch. De aantallen in de Biesbosch staan niet in verhouding tot de aantallen in de Waddenzee of Delta maar de verschillende soorten doen toch aardig mee en zijn een redelijke afspiegeling van wat langs de kust gebeurd.

Gisteren was ik aan de kust en heb daar al aanzienlijke aantallen steltlopers gezien. Met name wulpen en goudplevieren waren in grote getale aanwezig. Ook zilverplevieren, bontbekplevieren, kanoeten, zwarte ruiters en rosse grutto's waren te zien. Sommigen zijn nog in zomerkleed en
de witte stuit is zo goed zichtbaar
anderen waren al deels naar het winterkleed geruid. De groenpootruiters die her en der langs de kust in vrijwel elk ondiep watertje voorkomen, zijn allemaal al in het winterkleed. En dat terwijl bijvoorbeeld bonte strandlopers, steenlopers, rosse grutto's, kanoeten en zilver- en goudplevieren in een overgangskleed te zien zijn. 

Deels nog de zomerkleed kenmerken en deels de winterkleed kenmerken. De komende tijd verdwijnen die zomerkleed kenmerken en zijn de meeste stellopers grijs gekleurd, de een wat donkerder of lichter dan de ander.
groenpootruiter(l) met 2 tureluurs
De groenpootruiters zijn redelijk op zichzelf als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld goudplevieren en rosse grutto's die elkaar juist opzoeken en in enorme groepen samenzijn. Soms opvliegend en dan zie je prachtige wolken door de lucht zwieren. Zeker de goudplevieren die altijd bij Kerkwerve verblijven kunnen voor een waar spektakel zorgen.

In het binnenland gaat het dan om kleinere groepen goudplevieren en rosse grutto's komen vrijwel nooit het binnenland in. De groenpootruiters doen dat wel en die zie je ook altijd in de Biesbosch. Nooit in grote groepen, altijd maar een klein aantal verspreid over de natte ondiepe polders. Met name de Eijerwaard is een goede plek om ze te spotten. De groenpootruiter is vrij donkergrijs op de vleugels en bovendekveren en heeft een witte buik en stuit. De kop is lichtgrijs en de snavel is iets opgewipt. En zoals de naam al zegt, zijn de poten (grijs)groen gekleurd.

Wil je meer weten van deze middelgrote steltloper, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/groenpootruiter

Geen opmerkingen: