maandag 9 september 2024

Kleine klapekster gespot.

kleine klapekster, zaterdag 7 sept.
Het gebeurt niet vaak dat een hele zeldzame vogel hier in de buurt neerstrijkt. Meestal is de Biesbosch de dichtstbijzijnde plek waar dat een paar keer per jaar gebeurd maar dat is natuurlijk ook niet zo gek. Het is een van onze grootste natuurgebieden en dat heeft altijd wel een aantrekkingskracht op overtrekkende vogels. En nu dus een keer dichtbij en niet in de Biesbosch maar in Huis ter Heide bij de Moer. Een mooi natuurgebiedje tussen de Moer en Tilburg en voor mij net iets meer dan een kwartiertje rijden. 

Hier streek afgelopen vrijdag een hele zeldzame kleine klapekster neer en de ontdekker was in de veronderstelling dat het om een "gewone" klapekster ging en ik kan dat heel goed snappen want ze lijken sprekend op elkaar. 
Kleine klapekster(boven), klapekster(onder)
Pas als je ze naast elkaar ziet dan zie je de verschillen goed. Een dag later besloot ik toch maar even te gaan kijken. Het was vroeg en ik nam de gok dat hij in het gebied overnacht had. Hij zat achterin het gebied en er was een wandeling van drie kwartier voor nodig om op de plek te komen waar hij de vorige dag tot laat nog was gezien. 

Op de bewuste plek waren nog twee vogelaars aan het zoeken en hadden hem ook nog niet gezien. We liepen samen langzaam door het gebied en speurden elke braamstruik en kleine berkjes af totdat hij plotseling pontificaal bovenop een klein struikje vol in het zicht zat. En inderdaad, het is op het eerste gezicht een gewone klapekster en pas als je wat betere kijkt zie je dat hij beduidend kleiner is, oogt gedrongen en is wat bonter van kleur dan een gewone klapekster.
op gepaste afstand is de vogel op zijn gemak
Dit vogeltje leeft in Zuid-Europa en zo verder oostwaarts richting Aziƫ en het gekke is dat dit beestje in deze tijd normaal gesproken zuidwaarts moet vliegen want overwinteren doen ze in Afrika. Waarom deze kleine klapekster noordwaarts is gevlogen weet ik niet. Of zijn GPS werkt niet goed of hij is ondernemend en nieuwsgierig. Doorgeschoten door een krachtige wind kan ik mij niet voorstellen want dan zou de vogel wel heel lang een sterke rugwind gehad moeten hebben.

Deze kleine klapekster voelde zich volledig op zijn gemak en  zolang wij maar op een gepaste afstand bleven, trok hij zich niets van ons aan. Dat veranderde toen en half uur later meerdere vogelaars en fotografen op de plek kwamen . Met name de fotografen wilden zo dicht mogelijk bij de vogel komen waardoor hij langzaamaan steeds verder vloog. Heel jammer en voor mij het signaal om naar huis te gaan. Weer een mooie herinnering rijker temeer ook omdat we de vogel nog zelf moesten zoeken.

Als je meer wil weten van deze kleine struikrover, klik dan op de link;
https://www.dutchbirding.nl/klauwieren/735/kleine_klapeksters_in_nederland

Geen opmerkingen: