dinsdag 12 januari 2016

De cowboys van de wijk

Ze lopen stoer, stoer verenpakje aan, niks camoufleren, ze krijsen om het hardst en jagen alles en iedereen weg, eksters! Je ziet ze overal in de wijk maar ook in de Oranjepolder, in de omgeving van de ijsbaan en de voetbalvelden van SCO, soms in tweetallen en ook nogal eens in wat grotere groepjes van een stuk of zes tot acht vogels. Dat zijn de jeugdige vogels die tot hun derde jaar bij elkaar blijven maar of ze dat ook leuk vinden betwijfel ik. Vaak is er onenigheid en jagen ze elkaar al krijsend op, geen oog meer voor hun omgeving. Ze struinen systematisch de wijk af, op zoek naar iets eetbaars. Bij ons in de voortuin staat een hazelaar die elk jaar ook noten draagt en die laten we natuurlijk altijd liggen voor de vogels. Soms een gaai maar meestal zijn het de eksters die de noten meenemen.
twee ongewapende cowboys

Die eksters doen mij altijd denken aan een boevenbende of wat milder uitgedrukt, een groepje baldadige kwajongens op zoek naar wat vermaak. De meeste andere vogels bouwen ergens verscholen een nestje, veilig verstopt zodat niemand het kan vinden, nee, dan de eksters, vol in het zicht, een joekel van een nest. Het geeft al aan hoe brutaal deze vogel is. Wel op hun hoede maar voor de duvel nog niet bang, scherp op wat er om hun heen gebeurt en overal als eerste bij. Zo leg ik op de voedertafel in de achtertuin regelmatig een handje walnoten en ik kan er dan de klok op gelijk zetten, de eksters hebben ze binnen een uurtje weggesleept. Een vermakelijk tafereel.

in de jaren daarna tot nu een lichte afname
Eksters komen overal in Europa voor met uitzondering van de meest Noordelijke eilanden van Europa. In Nederland kunnen ze zich prima handhaven en passen ze zich ook goed aan, aan de veranderende omstandigheden. Op het verspreidingskaartje van SOVON zie je dan ook dat er in Nederland genoeg zitten.

Na een flinke daling in de tachtiger jaren is de populatie stabiel gebleven. Ik denk dat de sterke verandering in de landbouw destijds voor een teruggang heeft gezorgd en in de negentiger jaren tot nu heeft de ekster zich snel aan weten te passen en houdt nu goed stand, wat denk je van een populatie van ongeveer 50.000 tot 60.000 broedparen in Nederland? Niet gering hoor en in Brabant moet je dan denken aan 6000 tot 9000 broedparen die in aantal dus licht afnemen.

Toch is de algemeen voorkomende ekster een beschermde inheemse soort en worden door faunabeheer in Brabant maar incidenteel vergunningen afgegeven om eksters weg te vangen of af te schieten. Dat gebeurt dan alleen als het aantal schade incidenten daar aanleiding toe geeft. Het gaat dan vooral om pikschade aan fruit en vraatschade aan bijvoorbeeld mais. Van de vijfenveertig aangevraagde  afschotvergunningen zijn er in het verleden slechts negen afgegeven, ook nog te overzien. De schadevergoedingen die door faunabeheer zijn toegekend liggen gemiddeld op €.253,- per incident. Vind ik ook nog meevallen. Maar wat je niet zou verwachten, is dat gaaien veel meer schade aanrichten aan gewassen dan eksters, maar daarover later meer.

Wil je meer weten van deze cowboys, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/40

Geen opmerkingen: