woensdag 27 januari 2016

De "JSF" van de Oranjepolder

Dat torenvalken goed kunnen zien is duidelijk. Als je ze zo boven de weilanden, tegen de wind in, op een hoogte van vijftien tot twintig meter stil ziet hangen, is dat toch knap. Als de vleugels razendsnel heen en weer gaan blijft het kopje doodstil geconcentreerd het weiland beneden in de gaten houden. Alles wat tussen de grassprieten beweegt heeft hij in de gaten. Als er al een muisje het waagt om een wandelingetje te maken en de torenvalk ziet dat, dan laat hij zich al een blok naar beneden vallen, vaak mist hij de kleine knager maar het is ook vaak genoeg raak. Als deze manier van jagen niet succesvol was, hadden ze allang een andere manier bedacht, zo zijn die gasten wel. Deze manier van jagen kost veel energie maar levert wel veel op, een muis per half uur is haalbaar. Zittend op een paaltje en wachten tot er een muis voorbij komt kost weinig energie maar levert ook maar weinig op, slechts een muis per vijf uur! Een goede kosten baten analyse maken, is dus ook voor vogels erg belangrijk.

In de Oranjepolder zitten er altijd wel een paar. In de IVN natuurtuin broedt elk jaar een koppel en die hebben ook vrijwel elk jaar vier jongen. Dat geeft al aan dat er in de polder ruim voldoende muizen te vangen zijn.
"biddende" torenvalk in de Oranjepolder
Want naast het koppeltje torenvalken
leven er nog meer roofvogels in onze polder, buizerds, ransuilen, kerkuilen
en boomvalken met incidenteel een jagende havik. Dat moet voor al die knagertjes behoorlijk wat stress opleveren. Trouwens wat te denken van reigers, die kunnen er ook wat van hoor. Ik zag pas nog een reiger toeslaan, een dikke mol was de sjaak.

Jaren geleden zag je veel vaker torenvalken, ik weet nog goed dat ik er altijd wel een paar zag bidden langs de opritten van de A27, bij het viaduct van de Bovensteweg, in de Oranjepolder én in de Willemspolder en bij het Wilhelminakanaal.
Als er maar een open terreintje beschikbaar was, dan werd er door torenvalken gejaagd. Bij de opritten van de A27 en bij het viaduct van de Bovensteweg zie ik ze al jaren niet meer jagen. Het beperkt zich nu echt tot het koppel in de IVN natuurtuin en bij een boer in de Willemspolder die een kast op een paal op zijn erf heeft staan.

Het gaat dus echt niet goed met deze soort en dat komt onder andere door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. In zijn prooien zoals veldmuizen zit dat gif en dat gif slaat de torenvalk onbedoeld op in zijn vetreserves. Op het moment van voedselschaarste, bijvoorbeeld in een strenge winter, spreekt de torenvalk zijn vetreserves aan en vergiftigd hij zichzelf en sterft. Drama!

Wil je meer weten van deze "joint strike fighter" van de polder, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/226

de "joint strike fighter" van de polder









J

Geen opmerkingen: