zondag 24 januari 2016

Gast aan tafel

Het is zo vanzelf sprekend dat hij en zij er zijn. Vrijwel dagelijks scharrelen ze door de tuin, onopvallend en niet eens bijzonder, merels. Merels zijn heel algemeen en deze voormalige bos vogel is nu een echte stadsvogel en vrijwel altijd in de nabijheid van mensen te vinden. Jaar na jaar broeden ze in onze tuin, brengen jongen groot, verliezen soms een jong als die een misstap maakt en in de vijver terecht komt, dat is dan altijd weer een trieste ontdekking.

Deze tijd, als het wat kouder wordt en er minder voedsel te vinden is, want pieren zitten nu veel te diep en laten zich nu even niet zien, moeten ze het stellen wat wij aan ze geven of wat ze tussen de dorre bladeren vinden. De afgelopen week heb ik ze wat extra verzorgd door om de dag meelwormen te voeren, trouwens het roodborstje peuzelt daar ook lekker van mee. Waar zonnebloempitten voor de groenlingen en vinken het hoogtepunt op het menu zijn, zijn dat de meelwormen voor de merels en het roodborstje. Net als pinda's en vetbollen voor de mezen en walnoten voor de gaaien en eksters. Zo heeft elke vogel zijn voorkeur en dekken wij een paar keer per week de tafel voor onze gasten.

mannetjes merel
Tijdens de tuinvogeltelling was het een drukte van jewelste in de tuin en zagen we op een gegeven moment maar liefst zes groenlingen, twee vinken, twee tortels, een ekster, een koolmees, pimpelmees en twee heggenmussen. Onze gasten aan tafel heb ik gemeld op de site van de Vogelbescherming.

Ik hoopte ook nog op een bezoekje van de roodkeelnachtegaal maar dat zat er even niet in. Die kreeg namelijk ook meelwormen bijgevoerd, logisch dat hij in de tuin bij die mensen in Hoogwoud bleef rondhangen. En met de entreekosten van €,5,- per bezoeker had ik toch lekkere verse en levende meelwormen gekocht in plaats van die gedroogde wormpjes. In de afgelopen dagen zijn ruim 856 mensen naar deze bijzondere gast aan tafel gaan kijken, dus verse sappige meelwormen had hij eigenlijk wel verdiend.

Trouwens we dwalen af, want het ging over merels en die laten zich in alle vroegte als het nog pikdonker is, alweer van hun beste kant horen. Samen met de roodborstjes hoor je ze al tussen vijf en zes uur uit volle borst zingen. Zou dat door die lekkere (gedroogde)meelwormen komen?

Het gaat trouwens erg goed met de merel, we hebben in Nederland alleen al meer dan een miljoen broedparen en ondanks de verstedelijking en alle bedreigingen die je daar maar bij kunt bedenken, groeit het aantal broedparen gestaag. Goed nieuws als er wat meer van die zangers in de dakgoot zitten.

Dat het aantal merels toeneemt, komt ook door het aantal nesten wat ze per seizoen uitbroeden, dat kunnen soms wel drie nesten van vier eieren zijn en als daar dan niets engs mee gebeurt, nou dan weet je het wel. Elke tuin zijn eigen merel!

Wil je meer weten van deze vrolijke vroege zanger, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/143

Geen opmerkingen: