Regelmatig duiken de berichten op dat het slecht gaat met het waterhoen. In het blad van de Vogelbescherming en in het verslag "watervogels" van SOVON, toch niet de eerste de beste bron, staat de afname cijfermatig onderbouwd. Ook hier worden de tachtiger en negentiger jaren genoemd als periode waarin de populatie "instortte". Hier staat ook beschreven dat na de strenge winter van een paar jaar geleden de populatie niet hersteld is en dat is in het verleden ook al vaker gebeurd. Een zorgelijke ontwikkeling.
|
waterkipje op de oever van het Kromgat |
Een waterhoen, veel mooier gebouwd en veel sierlijker dan een meerkoet, is ook veel schuwer dan de meerkoet. Deze beide watervogels komen overal in de stadsvijvers van Dommelbergen en in de waterlopen van de Oranjepolder voor. Elke vijver heeft zo zijn eigen koppeltje en loop je er langs dan schieten ze weg, meestal naar de overkant van de vijver en verdwijnen dan in het riet. In de winter zie ik in het Kromgat in de Oranjepolder altijd een groep van tien tot twaalf waterhoentjes bij elkaar. Deze ochtend liep ik met de hond een rondje langs de vijvers in de wijk, speciaal gelet op de aantallen waterhoentjes. Ik liep vanmorgen langs zes van die stadsvijvers en telde daar maar liefst twintig waterhoentjes
Maar ja, toch gaat het dus slecht met het waterhoentje, alweer heel wat jaren achter elkaar dalen de aantallen met tientallen procenten. En zoals SOVON onlangs meldde, ook na een paar zachte winters met voldoende voedsel, herstelt de populatie zich niet. Dat ziet er dus niet best uit. Ik blijf de komende tijd de waterhoentjes in mijn omgeving goed in de gaten houden en heb me voorgenomen om tijdens de maandelijkse watervogeltelling voor SOVON heel secuur deze vogels te registreren om zo de komende jaren een trend te kunnen vaststellen.
Wil je meer weten van dit sierlijke watervogeltje. klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/237
Geen opmerkingen:
Een reactie posten