vrijdag 15 januari 2016

Drika de buizerd

Wachten en wachten totdat er iets gaat gebeuren, langs de weg een verkeersslachtoffer opruimen, een muis in het veld die het waagt, onder een door een buizerd bezette weidepaal door te lopen. De calorieën van een buizerd worden op een zeer efficiënte manier verbrand, geen vleugelslag onnodig en teveel. Hij weet heel goed wat hij doet. Geen wonder dat de buizerd de meest succesvolle roofvogel van Nederland is met inmiddels meer dan tienduizend broedparen.                                                      
is tie niet om op te eten?

Vandaag liepen we door de Willemspolder om weer eens van de grote groep kleine zwanen te genieten en het viel gewoon op hoeveel buizerds in de polder zaten. Daar zitten waarschijnlijk ook een paar Noren of Zweden tussen. We telden er zeker zeven in ongeveer een derde van de polder, waaronder ook twee vrijwel geheel witte buizerds(zie de een na laatste vogel in de "kleurenwaaier" hieronder)

De kleurvariaties van buizerds zijn er van vrijwel geheel donker bruin tot bijna helemaal wit en alle kleurschakeringen daar tussenin. Op waarneming.nl worden de kleurvarianten verdeeld in zevenen.

afbeelding van "waarneming.nl"
Dan is het nog een beetje overzichtelijk. De reden dat je op waarneming.nl een kleurvariant bij je melding aan kunt kiezen is vanwege het onderzoek dat gestart is naar de herkomst van de kleurvarianten. De variaties hebben een genetische basis, dat is al wel duidelijk en dat die in de evolutionaire tijd behouden is gebleven is ook duidelijk, maar waarom dat het geval is, is nog onduidelijk. Doet de ene kleurvariant het beter in een bepaalde habitat en doet de andere kleurvariant het weer beter in een andere habitat? In het onderzoek wordt dus gekeken of de varianten gerelateerd kunnen worden aan bepaalde habitat karakteristieken en/of klimatologische variabelen. Niet gering dus en de waarnemers in het veld kunnen een belangrijke bijdrage leveren door bij elke waarneming een van de zeven kleurvormen te kiezen. Ik heb dat dus ook vandaag weer gedaan en heb dus twee keer nummer zes, drie keer nummer twee en twee keer nummer drie gemeld.

Wil je meer weten van "drika de buizerd", klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/28

Duidelijk een nummer vier van de kleurenwaaier in de Willemspolder

Geen opmerkingen: