vrijdag 11 maart 2016

Duivennesten

een beetje storm blaast dit nest gewoon weg
Vanmorgen de eerste tekenen van nestbouw in onze achtertuin. Een dikke houtduif kwam aanvliegen met een takje in zijn snavel. Handig scharrelde hij van tak naar tak op weg naar de kroon van de acacia die door de jaren heen begroeid is geraakt met klimop. Geheel aan het zicht onttrokken is hij of zij daar een krakkemikkig nest aan het bouwen.

Het zijn geen bouwmeesters zoals eksters dat zeker wel zijn. Eksters bouwen enorme nesten en vaak nog een reserve nest op een paar meter van het `hoofdnest` vandaan. Nee, een houtduif vlecht van wat takjes een slordig ogend kommetje waar je soms gewoon doorheen kunt kijken. Ik verwonder mijzelf altijd, dat er een ei in blijft liggen en dat er dan na een paar weken ook nog een klein duifje uitkomt.

rondom het nest zie je het grasveld onder de boom
Dat de houtduif in onze tuin nu al met takjes sjouwt is wel erg vroeg, dat doen ze normaal gesproken pas in mei en daar gaan ze dan mee door tot in de herfst. Wat je nu al wel veel ziet is de hofmakerij van de mannetjes duif, de doffer. De mannetjes buigen de kop diep voor het vrouwtje, heffen de staart op en spreiden de veren. Daarbij maken ze ook baltsgeluiden.

Als uiteindelijk het vrouwtje een paar wil vormen, gaan de dikkerds op zoek naar een geschikte nestplaats. Het kan ook zijn dat het nest van het jaar ervoor opnieuw wordt gebruikt. Het hele broedseizoen blijven ze het nest onderhouden, takje erbij, takje opnieuw vastzetten ga zo maar door. Maar dat is wel nodig ook, als je de bouwkundige staat een beetje bijhoudt, zie je dat er niet veel nodig is om de boel uit elkaar te laten waaien en een onbewoonbaar verklaring ligt dan op de loer. Maar goed in mei is het dan zover, de bouw is afgerond, het koppel is onafscheidelijk en dat is soms echt een aandoenlijk tafereeltje zoals ze dan dicht naast elkaar zitten en elkaar kopjes geven.

Uit het ei komt dan een oerlelijk jong dat ongelooflijk snel groeit en binnen een paar weken bijna net zo groot is als de ouders. Let dan vooral op de witte vlek die houtduiven hebben en die bij jonge vogels ontbreekt. Eenmaal uitgevlogen komen ze niet meer terug op het gammele nest. De jonge vogels, een stuk of twee kunnen dan erg dwingend om voedsel schooien. Dit ritueel herhaalt zich zo'n drie keer per seizoen.
 
Al met al zorgt dit broedgedrag ervoor dat we in Nederland zo'n half miljoen broedparen hebben. Dat lijkt erg veel maar dat is de laatste jaren flink afgenomen door de veranderingen in de landbouw, efficiƫnter oogsten en andere gewassen zoals mais in plaats van granen. In de Oranjepolder zie ik in de zomer het aantal flink groeien en schat ik het totale bestand houtduiven op achthonderd of meer.


Wil je meer weten van deze gezellige dikkerds, klik dan op;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/89

Geen opmerkingen: