vrijdag 18 maart 2016

Jagers; wildbeheerders??

Afgelopen week hoorde ik op het nieuws dat er in een vrij groot gebied in Friesland dode roofvogels waren gevonden, met name buizerds en kiekendieven waren daar gestorven door vergiftiging. Er zijn dus nog steeds mensen die roofvogels als een bedreiging zien. Roofvogels, een bedreiging van de wildstand waardoor de jagers de vriezer niet vol genoeg krijgen? Of vogelliefhebbers die op deze manier de weidevogels willen beschermen. Ik snap er niet veel van. Maar deze kwalijke streken brengen dan moedwillig schade aan de roofvogel stand aan maar dat gebeurt daarnaast jammer genoeg ook nog eens door onwetendheid. Door bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen voor het genezen van dieren kunnen namelijk ook (roof)vogels sterven.

slachtoffers van vergiftigd aas, gevonden bij een jager in Friesland
Net zoals in de afgelopen decennia in India het geval was. Het is daar de gewoonste zaak van de wereld om gestorven runderen naar open gebieden buiten de stad te slepen en ze daar te laten liggen als voer voor aaseters. De aasgieren verwerkten zo'n kadaver in slechts enkele uren tot een schoon karkas, geen stank, geen ziektekiemen. Maar wat was het geval, sommige runderen waren ooit voor een kwaal met Diclofenac behandeld en laat dat nou een medicijn zijn waar de gieren niet tegen konden. Slechts een keer aas eten van een kadaver dat behandeld was met dit medicijn en de gier stierf. Zo waren in korte tijd vrijwel alle gieren in India uitgestorven en bleven de kadavers liggen. Verwilderde honden aten de resten op, maar de rottende resten en hondenbeten veroorzaakten allerlei andere ziekten, waardoor twintigduizend mensen per jaar stierven en het aantal verwilderde honden inmiddels is uitgegroeid tot vijfentwintig miljoen. Zo zie je maar dat er
wat moet je hier nu van zeggen?
niet veel hoeft te gebeuren om een kwetsbaar en uitgebalanceerd ecosysteem te vernietigen. Nu moet met man en macht gewerkt worden om de gieren door middel van fokprogramma's terug te krijgen en te stoppen met het behandelen van dieren met Diclofenac.In India is Diclofenac als dieren geneesmiddel inmiddels verboden. Wat een ongelofelijk goede en slimme beslissing is dat, ook al is het nu te laat, geweest!

Maar het ergste van alles is, dat Diclofenac ook in de EU is toegelaten als dierengeneesmiddel met alle gevolgen van dien. In de afgelopen tien jaar zijn in Spanje alleen al 2355 rode en zwarte wouwen, 2146 vale gieren, 636 monniksgieren, 348 aasgieren, 114 Spaans keizerarenden en 40 lammergieren gestorven door Diclofenac. Ik houd mijn hart vast als dit zo blijft doorgaan. Je hoort hier niemand over en we weten niet eens wat er binnen de EU nog meer met de roofvogels is gebeurd als gevolg van het Diclofenac gebruik in de dierengeneeskunde.

Zijn we goed en wel de DDT periode vergeten, dient zich de volgende bedreiging in de vorm van Diclofenac alweer aan. De roofvogels moeten zo goed op hun tellen passen want de (be)dreigingen liggen overal op de loer. En dat terwijl de roofvogel tot ieders verbeelding spreekt en tijdens je wandeling in de natuur een van de top waarnemingen is. Ik hoop trouwens wel dat die jagers in Friesland ook hun verstand gaan gebruiken en voor die rare hobby van ze geen giftig aas meer gebruiken.

Naast het doden van roofvogels worden ook nestbomen omgezaagd. Ik hoop dat ik het mis heb, maar bij SCO is een grote nestboom van een buizerd omgezaagd. De grote boom is als enige boom in het hele gebiedje omgezaagd, was niet ziek en was geen bedreiging. De omgezaagde boom wordt ook niet opgeruimd en blijft daar gewoon liggen, lijkt op een zinloze actie.

Ik heb een vraag gesteld aan de Gemeente Oosterhout waarom juist deze boom is omgezaagd maar ik heb er nog geen reactie op gekregen. Er zitten in dit poldertje geen kwetsbare weidevogels zoals de grutto, er zit geen kippenboer die bang is dat zijn kippen gestolen worden, er wordt wel gejaagd maar voornamelijk op houtduiven. Of zou het dan toch een jager zijn die bang is dat de konijnen, fazanten, patrijzen te zwaar bejaagd worden door de buizerd waardoor hij niet genoeg kan schieten?

Zodra het duidelijk is waarom deze boom omgezaagd is, kom ik daar graag op terug.
Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen: