vrijdag 4 maart 2016

De Candezen kwamen en zijn gebleven

De canadezen zijn goed ingeburgerd in ons vogellandje, net als de cetti's zangers en nijlganzen zijn ze hier in de afgelopen decennia met slechts enkelingen gekomen, of losgelaten, of ontsnapt uit collecties. Inmiddels zijn deze exoten (ja, want zo worden ze genoemd), en ze komen echt niet altijd uit een warm exotisch land, onze vogels geworden. Deze vogels hebben zich werkelijk prima aangepast aan onze omstandigheden, je kunt gerust zeggen dat ze zeer goed ingeburgerd zijn. Van her en der een koppeltje zijn ze inmiddels uitgegroeid tot een serieuze groep ganzen. Ik zag deze canadezen afgelopen weekend in de Biesbosch, in de polder Kroon en Zalm bij elkaar zitten in een weiland. Ik schat dat het er toch gauw tweehonderd waren, een serieuze groep.

koppel waakzame canadese ganzen met hun jongen in het Pompveld bij Dussen
Het is ook een mooie gans met een mooie tekening en typische roep, die lijkt op een blaffend geluid. Al in de vijftiger jaren van de vorige eeuw werden in Nederland broedgevallen waargenomen maar tot ver in de tachtiger jaren werden de ganzen bejaagd en afgeschoten. Toen dat stopte is het snel gegaan met de uitbreiding van deze soort en zijn er nu flink meer dan drieduizend broedparen. Ook al is het een exoot en hoort hij niet in Europa thuis, ben ik er blij mee en is deze soort een verrijking van onze vogelstand. Dat geldt in mindere mate voor de nijlgans. Dit is ook een exoot maar toch echt wel van een ander kaliber. De nijlgans is namelijk erg agressief en dat is de canadees in het geheel niet. De nijlgans is in het broedseizoen weinig verdraagzaam, jaagt alles wat te dicht in de buurt komt weg, pikt soms andere nesten in, zelfs van kraaien en buizerds. Dat gedrag kan er zelfs toe leiden dat de kleintjes van andere watervogels worden verdronken. Niet sympathiek!

Vanwege dat gedrag heb ik niet veel op met deze onverdraagzame gans. In Nederland hebben we inmiddels zo'n vijftienduizend broedparen en gelukkig stabiliseert de groei. Toch staat deze succesvolle broedvogel op de rode lijst van de IUCN vanwege de sterke achteruitgang in Afrika waar deze gans volop wordt bejaagd. De IUCN is overigens de internationale organisatie voor natuurbescherming. Zij houden oa. wereldwijd de ontwikkelingen in de soortgroepen bij.

International Union for Conservation of Nature
Dat de canadees niet op deze lijst staat, snap ik dus wel, hij is te sympathiek en doet niemand kwaad. De "nijl" is dus een heel ander verhaal, onsympathiek, wel erg mooi maar ernstig bedreigd in Afrika. Misschien moeten we ze massaal terugbrengen naar Egypte om de stand daar op peil te houden?

Wil je meer weten van de candese gans, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/29

Geen opmerkingen: