dinsdag 1 maart 2016

Gezocht; Corvus Frugilegus. alias "zwarte Cor".

de gezochte Corvus frugilegus.
ook wel "zwarte Cor" genoemd
Het seizoen dat de roeken koloniën geteld worden, is weer begonnen. Ik tel er nu zes in de omgeving van Oosterhout. De kolonie in de Oranjepolder aan de Otterweg tel ik nu voor het zesde jaar en deze kleine kolonie wordt elk jaar weer iets kleiner. Niet zo erg als je weet dat de kolonie bij Hooipolder, die amper drie kilometer verder gevestigd is, groeit en zelfs de honderd bewoonde nesten nadert. En aan de zuidkant van de polder, op minder dan een kilometer, heb je de kolonie bij de Gamma, ook goed voor tweeënveertig nesten.

Het kan dus ook nog zo zijn dat roeken van de Otterweg kolonie verhuizen naar een van de twee nabij gelegen kolonies. Die denken misschien wel, hoe meer zielen hoe meer vreugd, en het is door de schaalgrootte ook nog eens veiliger. Ik weet eigenlijk niet hoe trouw een roek aan zijn kolonie is? Ze zijn wel trouw aan elkaar en vormen dus een paartje voor het leven. Ook zijn ze trouw aan hun standplaats maar of dat dan de kolonie is of het gebied waarin ze verblijven dat weet ik eigenlijk niet. Wat dat betreft zijn het net mensen, ik moet er ook niet aan denken dat ik uit mijn kolonie Oosterhout met zijn Oranjepolder weg moet.

Het kaartje van Faunabeheer laat de verspreiding van kolonies in Brabant zien en wat direct opvalt is dat in West-Brabant geen roeken voorkomen, behalve dan twee kolonies net boven Etten-Leur. Ook in de Biesbosch komt deze vogel amper voor. Toch wel leuk dat een aantal van de meest Westelijke roeken kolonies van Brabant in onze omgeving zitten.

Roekenkolonies in Noord-Brabant in 2009
(Bron: Provincie Noord-Brabant).
Roeken worden, ook al zijn ze beschermd bejaagd, meestal betreft het dan bij schade aan fruitpercelen. Faunabeheer verleent verder ontheffingen voor opzettelijke verontrusting, zeg maar verjagen, in plaats van bejagen, maar zo langzamerhand ontstaat ook het besef dat roeken heel nuttig zijn in de bestrijding van emelten en ritnaalden(een voor gewassen schadelijke insectenlarve).
Faunabeheer, onderzoekt ook methoden om roeken effectief van de akkers te verjagen zonder dat afschot plaatsvindt. Vroeger hingen boeren een kraai of roek aan een stok op de akker of plaatsten ze een gaskanon op een akker om de roeken te verjagen maar uit onderzoek is gebleken dat de roeken vaak al na een dag doorhadden dat dit geen echte bedreigingen waren. Wat wel effectief is gebleken is het verjagen van roeken door geluid. Men laat dan bijvoorbeeld dertig seconden lang een angstkreet van een roek horen en de roeken vluchten direct, ook na een of meer dagen blijft deze methode effectief. Het geluid wordt dan door roeken honderd tot tweehonderd meter ver gehoord. Toch een veel betere manier en veel beter dan bestrijden en verjagen met dode dieren? Wat wel erg jammer is, is dat de roek sinds het jaar 2000 als broedvogel gestaag afneemt. Het aantal broedparen is bijvoorbeeld in 2012/2013 van 55.750 naar 51.000 broedparen gedaald.

Wil je meer weten van "zwarte Cor", klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/180

Geen opmerkingen: