dinsdag 15 maart 2016

Broedgevalletjes

Voordat er ook maar een nest gebouwd is en voordat er ook maar een ei gelegd is, is het broedseizoen gestart met het zoeken naar een geschikte partner en bij sommige vogels hoeft er niet gezocht te worden want die zijn levenslang elkaars partner zoals bijvoorbeeld zwanen en roeken. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden van eeuwige trouw te noemen. In de Gecombineerde Willemspolder lag een dode zwaan in een brede vliet die de gehele polder doorkruist en een meter of twintig van deze dode zwaan dobberde een andere zwaan, springlevend maar in diepe rouw gedompeld. Dat laatste is mijn uitleg want ik kan de emoties van een rouwende zwaan niet aflezen aan zijn houding. Maar het zag er wel triest uit.

Bij ons op het plein zien we vrijwel dagelijks vier van die "eeuwig" trouwe koppeltjes heen en weer vliegen. Het zijn kauwtjes die twee aan twee in dit gebiedje verblijven. Ze zijn nog niet zo ver dat er ook al een geschikte nestplaats gekozen is, dat gaat in de komende weken gebeuren. Het is echt opvallend en aandoenlijk hoe dicht ze bij elkaar blijven en twee aan twee voedsel zoeken. Hoe dat bij de zangertjes gaat weet ik eigenlijk niet. Alleen vinken zie ik twee aan twee door de tuin scharrelen. Dat is een makkelijke vogelsoort omdat man en vrouw qua uiterlijk nogal verschillen van elkaar.

dit koppeltje is er klaar voor
Ik denk dat de meeste vogels nog moeten wachten met de volgende fase, het bouwen van een nest. Kauwen zijn holenbroeders en blijven ook graag bij elkaar in de buurt.

Zangers wachten totdat er voldoende beschutting van bladeren is of zoeken klimop en coniferen op en zijn daardoor ook minder kwetsbaar en is er minder dreiging van nestrovers zoals kraaien en eksters.

Als we in mei die "rovers" bezig zien, tuinen afstruinen naar jonge vogels of nesten, dan snap je wel dat het nodig is om meerdere legsels per seizoen te hebben en zes tot tien eieren per keer te leggen. Uiteindelijk gaat het er om dat een koppel een keer in hun leven een tweetal nakomelingen grootbrengt om de soort voort te laten bestaan. Een groot deel van de rest van al die nestjes en jongen sneuvelt dus en is meestal voedsel voor de anderen. Je kunt je waarschijnlijk de grote groepen jonge eendjes wel herinneren als deze net uit het ei zijn gekomen en naar de waterkant waggelen. Een paar dagen later zie je dan meestal nog maar een paar jonkies, de meeste, soms wel acht tot tien broertjes en zusjes zijn dan opgegeten. Jammer maar waar en zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar.

Het klinkt hard, maar het is maar goed dat het zo werkt want anders zouden er veel te veel vogels zijn. Of niet omdat er dan weer veel te weinig voedsel is. Want een kraai, roek, reiger, buizerd en kauw om er maar een paar van die polder bewoners te noemen, leven echt niet van muggen alleen of van zaden van een kaardenbol of distel, nee die hebben vers vlees op het menu staan, van vogeltjes, pieren, muizen, mollen tot eieren aan toe.

Wil je meer weten van bijvoorbeeld eeuwige trouw bij kauwen, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/97

Geen opmerkingen: