vrijdag 25 maart 2016

Koperwieken en sijzen

deze koperwiek is klaar voor vertrek
Twee grote groepen, een van meer dan vijftig koperwieken en een flinke groep van meer dan dertig sijzen zagen we vanmorgen vlak bij de grote beverburcht in de Oranjepolder. De sijzen zaten in een elzenproppenboom de laatste zaadjes van het afgelopen jaar op te peuzelen en de  koperwieken zaten in een paar populieren wat verderop te zingen dat het een lieve lust was. Die hadden duidelijk het voorjaar al in de bol. Het is tijd om te vertrekken zongen ze elkaar toe en voor mij klonk het lied wat ze zongen, "we luiden voor jou de winter uit"!

Maximaal nog een maand zijn ze hier te zien maar dan zijn ze toch echt weg en zitten ze allemaal in het hoge Noorden in het Finse deel van de naaldbossen van ScandinaviĆ«. Er broeden in het geheel geen koperwieken in Nederland maar wel sijzen. De meeste sijzen trekken weg naar de sparrenbossen van het hoge Noorden. Maar de groep sijzen die wel in Nederland broedt, en dat zijn er niet zo heel veel, doet dat dan op de Veluwe en meer in het Oosten van ons land. De meeste sijzen vertrekken al in maart, daar waar de koperwieken hier nog een maandje blijven hangen.

mannetjes sijs
Ik ben wel erg blij met deze waarneming maar, wat mij betreft luister ik nu in deze tijd van het jaar liever naar de voorjaars-vogels die het liedje "daar zijn we weer" zingen. De temperatuur en de hoeveelheid zonneschijn van de afgelopen week gaven je al een voorjaarsgevoel, maar er ontbrak nog wat aan. En dat zijn de klanken van de voorjaarsvogels die na een afwezigheid van een maand of vijf weer aan het terugkomen zijn.

Gat van Paulus, Brabantse Biesbosch



Ze zijn onderweg en op waarneming.nl staan de eerste waarnemingen al vermeld van bijvoorbeeld de roodborsttapuit, blauwborst en zelfs van de boerenzwaluw. Het is altijd weer een sport om van een soort een nog vroegere melding te registreren. Zo was mijn vroegste waarneming van een boerenzwaluw op 30 maart in 2013 bij het Gat van Paulus in de Brabantse Biesbosch. Ik ben benieuwd of er dit jaar een vroegere waarneming geregistreerd kan worden.

Wil je meer weten van vroege waarnemingen, klik dan op de link; http://waarneming.nl/

Geen opmerkingen: