vrijdag 10 juni 2016

Cetti's ook in de Oranjepolder?

cetti's zanger                                                        (foto; vogelencyclopedie)
De voor een paar jaar geleden nog zeer zeldzame cetti's zanger rukt op in Nederland. Nog maar een paar jaar geleden waren wij helemaal blij als we een cetti's zanger in de Biesbosch hadden gehoord. Ik heb het dan over 2010 en 2011. Sindsdien is het aantal cetti's zangers elk jaar zowat verdubbeld. Het zijn er nu zoveel dat de schattingen inmiddels de duizend broedparen halen. En het blijft niet alleen bij het cetti's bolwerk, de Biesbosch. Je komt deze van oorsprong in Zuid Europa en het Middelandse Zee gebied levende vogel vrijwel overal tegen in Nederland. Echt tegenkomen doe je ze ook weer niet want ze leven erg verborgen en je hoort ze voornamelijk roepen. Als je er een keer een ziet  heb je wel heel erg veel geluk gehad.

verspreidingsgebied cetti
Ik weet dat in 2013 er al een melding was van een roepende cetti's in de Oranjepolder en afgelopen weekend kreeg ik een mailtje van een lid van de IVN Oranjepolder werkgroep, of het kon dat afgelopen zaterdag een cetti's in de Oranjepolder zat te zingen. En dat verwondert mij in het geheel niet. De Oranjepolder ligt hemelsbreed slechts een paar kilometer van de Biesbosch vandaan en die zijn met een paar ferme vleugelslagen zo te overbruggen.

Ook vandaag werden we verrast door het geluid van een roepende cetti''s, of liever gezegd, we hoorden er maar liefst drie in het uitgestrekte duingebied van de Kwaden Hoek bij Ouddorp. Daarvoor hoorden we al cetti's zangers bij Steenbergen, Dinteloord, Lage Zwaluwe, Moerdijk en Drimmelen. Allemaal plaatsen aan overkant van het water, aan de Zuidkant van de Biesbosch. En Oosterhout past dan ook prima in dit rijtje.

Langzaam maar zeker, nou zo langzaam gaat dat ook weer niet, verovert de cetti's heel Nederland. Over niet al te lange tijd, is het een van de meest voorkomende en succesvolste broedvogels van Nederland en heeft iedereen zijn eigen cettí's in de tuin zitten. Ik zie ook gelijk een gat in de markt, als de slimme commerciële jongens hier induiken, zoals Kees van Leijsen van Groenrijk en de winkel van de Vogelbescherming dan kunnen we binnenkort een cetti's zangers nestkastje kopen en een emmertje met een speciaal insectenmengseltje voor je eigen cetti's. En het duurt echt niet lang meer want dan staat hij op de eerste plaats in het lijstje van de Nationale tuinvogeltelling.

Dat deze vogel bijzonder succesvol is, blijkt onder andere uit de aantallenschatting van SOVON en de Vogelbescherming. Die gaan er in 2013 nog vanuit dat er in heel Nederland tussen de 500 en 750 broedparen voorkomen. Tegenwoordig komen er in de Biesbosch alleen al zo'n kleine duizend voor.

Op het kaartje hiernaast zie je dat de Biesbosch het episch centrum is van de cetti's zanger in Nederland maar het aantal gele vlekjes elders neemt snel toe. Overal waar water en struikjes en lage begroeiing te vinden is, is straks de cetti's te vinden, let maar op!

Sommige soorten zijn uitgestorven maar andere vogels komen daarvoor in de plaats, zo zie je maar weer. De kuifleeuwerik is dit jaar voor het eerst in de geschiedenis niet meer waargenomen in Nederland, daar hebben we dan de cetti's voor teruggekregen. Niet slecht maar ik mis die kuif wel.

Wil je meer weten van deze cetti de veroveraar, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/31

Geen opmerkingen: