vrijdag 24 juni 2016

Waterslager

De maanden april tot en met juni zijn de topmaanden voor de vogelliefhebber. Het is ook tevens de moeilijkste en uitdagendste periode omdat je dan vogels op naam probeert te brengen op basis van hun zang want zien doe je ze nog amper. Liedjes herkennen is dan topsport, zeker als het gaat om vogels die steeds iets nieuws weten te bedenken zoals de bosrietzanger of nachtegaal.

zingende nachtegaal, een voorbeeld voor een "waterslager".
Vogels die steeds hetzelfde liedje zingen zijn makkelijk te herkennen en te onthouden, denk maar eens aan de vink, winterkoning en roodborst en nog makkelijker zijn tjiftjaf en koekoek. Daar zit de uitdaging niet in maar ze tellen natuurlijk gewoon mee voor de soortenlijst van de maand. Ik probeer elke maand de honderd soorten wel te overschrijden en dat lukt me aardig. Het gaat dan niet alleen om zangvogels, nee waterwild telt dan ook gewoon mee.

Die nachtegaal is ondanks zijn gevarieerde liedje vooral te herkennen aan zijn hele harde en loepzuivere klanken. Maar goed blijven luisteren is wel het devies. Het is een prachtig helder geluid wat je vooral in de hele vroege ochtend en late avond kunt horen. In de Oranjepolder moet je wel geluk hebben maar hij zit er wel, helemaal achterin bij de oude vuilstort "De Hillen", en dat is toch vlakbij de Biesbosch, broeden een paar koppels. Dat wij zo houden van de zang van de nachtegaal komt ook nog eens duidelijk naar voren bij de kanariekwekers die hun beste zangkanaries leren de nachtegaal na te doen.

Een batterij waterslagers
Deze kanaries worden dan "waterslagers" genoemd. In de zang van een waterslager zitten zo'n twaalf verschillende klanken die hij in een krachtig geslagen liedje laat horen. En net als bij de nachtegaal is dat een kort, krachtig en zeer gevarieerd lied. De beste waterslagers zijn te herkennen aan een duidelijk accent van klokkend en borrelend water.

Afgelopen week hebben we zeker 33 keer de nachtegaal kunnen horen zingen en dat is amper de helft van wat er werkelijk zit te zingen. Niet in de Oranjepolder en niet in de Biesbosch maar in het nachtegalenbolwerk, de duinen van Ouddorp. Een waar vogel eldorado, ook voor zangvogels zoals sprinkhaanzanger, groenling, bosrietzanger, winterkoning, kneu, zanglijster, heggenmus, vinken en zwartkoppen.

Wil je meer weten van de zangvogel met een gouden keeltje, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/147

Geen opmerkingen: