dinsdag 7 juni 2016

Kneuter in de polder

mannetjes kneuter
Een opvallende verschijning, een mannetjes kneu in prachtkleed. De felrode borst viel op toen hij aan een rietpluim hing en de zaadjes er probeerde uit te pulken. Een echte zaadeter die, heel wat andere namen heeft en ook wel vlasvink of hennepvink wordt genoemd. Ik liep met de hond door de polder en dacht in een ooghoek een jonge roodborsttappuit te ontwaren. Die had ik daar immers de afgelopen week vrijwel dagelijks zien zitten. Ik hoorde ook de alarmroepjes van de roodborst-tapuiten en ging er dus eigenlijk klakkeloos vanuit dat ze dat ook waren. Ze zaten daar vandaag ook wel, maar dichterbij gekomen zag ik dat er ook een geheel andere vogel tussen zat. Het bleek dus een kneuter te zijn want zo werd deze vogel vroeger in de volksmond ook wel genoemd. Aan deze vogel is niets kneuterigs te vinden. Het is een flinke vinkachtige vogel, bruin, grijze kop met een rood petje, beige kleurige borst met felrode "opdruk". Kortom een opvallende verschijning.

Ik was toch wel verbaasd om hem zo tegen te komen want dit is geen standaard Oranjepoldervogel. Het is een vogel van het agrarisch cultuurlandschap met houtsingels en ruigtekruiden. Nou die zijn amper in de Oranjepolder te vinden. Alleen langs het Kromgat komt dit gebied een beetje in de buurt bij het ideale kneuen landschap. Wat dat aangaat is het eigenlijk een te kneuterig poldertje.

De kneu of kneuter heet in het Engels een "common linnet" en waar kennen we die naam ook alweer van? De band van Ilse de Lange heet zo en zij noemen zich dus de kneuters. Waarom moet het ook allemaal in het Engels, het klinkt zo toch veel leuker, Ilse de Lange en de kneuters. Vroeger hadden we Corry en de rekels, en een rekel zag ik vorige week in de polder lopen en dat was zeker geen zanger of artiest. Hoewel, hoe hij die muis wist te verschalken, was op zich kunst met een grote "K".
Ilse de Lange en de kneuters


De kneuter heeft het de laatste jaren behoorlijk moeilijk gekregen. Het agrarische landschap is drastisch veranderd, kruidige akkerranden, ruigten en struikgewas zijn verdwenen door de intensieve landbouwmethoden en laat de kneu nu van alles wat weg is houden. De aantallen zijn in nog geen twintig jaar van ongeveer 130.000 broedparen teruggelopen naar minder dan 30.000 broedparen.

Vandaar dat ik het in de Oranjepolder zo'n bijzondere verschijning vond.

Wil je meer weten van de kneuter, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/115

Geen opmerkingen: