dinsdag 3 januari 2017

Nieuwjaarsdag

Vandaag, de eerste dag van het nieuwe jaar, ziet alles er weer gewoon als vanouds uit. Het is zelfs zo dat de vogels net doen of er niets is gebeurd. Dat verbaast mij wel na al dat geweld van de afgelopen nacht. In mijn blog van afgelopen vrijdag maakte ik mij nog volop zorgen om de vogels die in de aankomende nieuwjaarsnacht bruut verstoord zouden gaan worden door ontploffende cobra's, gillende keukenmeiden, strijkers en flitsende romeinse kaarsen. Ik had op internet diverse artikelen gelezen en radar-beelden bekeken van afgelopen nieuwjaars-nachten waarin tienduizenden vogels voor al dat geweld op de vlucht sloegen. De vogels laten vanmorgen een opvallende "veerkracht" zien, dat lijkt mij wel de meest gepaste omschrijving voor dat gedrag.

Natuurlijk is het zo dat de vogels moeten foerageren om in leven te blijven maar ze hebben wel de vrije keuze om dat te doen, daar waar zij zicht het veiligst voelen. En dat doen ze dus gewoon weer in het episch centrum van al die vuurwerkuitbarstingen. Het leek zelfs zo dat de serene rust van de vroege Nieuwjaars ochtend de vogels minder schrikachtig maakte. Het was zelfs gewoon druk in de tuin met een dikke houtduif, twee tortels, gaai, twee vinken, een merel(vrouwtje, zich in de vijver de kruitdampen van het lijf wassend), roodborst, huismussen, ekster, kauwen(die de pindakaaspot wel heel lekker vinden), kool- en pimpelmezen, twee felgroene groenlingen, en een scharrelend winterkoninkje. Geen slecht lijstje voor deze eerste dag van het nieuwe jaar.

Zou dat slecht werkende korte termijn geheugen er dan toch voor zorgen dat alle leed weer snel vergeten is? Als dat zo is, lost dat dus in een hoop gevallen wel een probleem op, blijft alleen een wreed verstoorde nachtrust over. Toch vermoed ik dat er wel degelijk veel slachtoffers gevallen zijn, vogels die niet goed in het donker kunnen navigeren en in paniek ergens tegenaan gevlogen zijn, het kan gewoon niet anders. En dan heb je ook nog al die vogels die de enorme stress van de afgelopen nacht niet op een goede manier hebben kunnen verwerken en er mogelijk blijvende lichamelijke schade aan overhouden. Kostbare energie en reserves die onnodig aangesproken zijn en ervoor kunnen zorgen dat er de komende tijd wel eens problemen kunnen ontstaan als het echt gaat winteren. Nee het kan niet anders zijn dat veel vogels die dreunen van al dat vuurwerk zomaar nog niet verteerd hebben.

Bekijk de actuele radarbeelden van de afgelopen Nieuwjaarsnacht, klik dan op de link;
http://horizon.science.uva.nl/fireworks/

Geen opmerkingen: