vrijdag 30 december 2016

Vogels naar 2017?

Als morgenavond het vuurwerk wordt aangestoken zitten de vogels nietsvermoedend diep in slaap op hun roest. Ik ben benieuwd wat dat enorme lawaai eigenlijk voor de vogels betekent? Het plotselinge geweld, de lichtflitsen en de drukgolven die in onze wijken overal vandaan komen, moet er wel voor zorgen dat veel vogels in blinde paniek opvliegen. Waar gaan ze dan naar toe? Ik geloof nooit dat vogels gewoon blijven zitten en doorslapen. Zien of horen doen we ze dan niet, terwijl ik daar de afgelopen jaren wel wat meer op let, voor zover dat dat met de nodige champagne achter de kiezen gaat.

radarbeeld van opvliegende vogels in Noord Holland
op oudejaarsavond tegen`24.00 uur

Ik denk dat we hier wel over verborgen dieren-leed kunnen spreken en denk ik maar aan dat korte termijn geheugen waar veel dieren niet veel aan hebben of wat bij veel dieren geheel ontbreekt. Toch kan een kortstondige heftige ervaring in het verdere leven wel degelijk impact hebben. Ik denk dan altijd maar aan onze hond die een keer op de mat bij de voordeur lag te slapen en een stapel folders op zijn kop kreeg. Dat hij die stapel op zijn kop kreeg is hij vrijwel direct vergeten, maar het geluid van de brieven- bus herinnert hem wel aan de schrikreactie die dat teweeg bracht. Dat geluid en die bijbehorende schokkende ervaring heeft hij vrijwel zeker in zijn lange termijn geheugen opgeslagen. Dat het daar opgeslagen is, komt door de herhaling van de sensatie van steeds opnieuw dat onverwachte geluid en de stapel papier die dan weer op de mat valt. Vervolgens scheurt hij nog steeds vrijwel dagelijks de post in repen en als hij er de tijd voor neemt maakt hij er confetti van.

Volgens mij werkt dat bij vogels ook zo, net als bij ons, de zoogdieren nauw verwant aan de vogels. Maar goed, hoe zit dat nu op Oudejaarsavond als om twaalf uur de fik er in gaat? Zo'n 5 miljoen overwinteraars en vele standvogels worden dan ruw verstoord en het kan niet anders zijn dan dat er ook schade aangericht wordt aan de vogelstand. In ieder geval, ondanks het voor vogels meest vervelende moment van het jaar, allemaal een heel mooi vogeljaar gewenst.
Wil je meer weten over deze brute verstoring van onze vogelwereld, klik dan op de link;
http://blog.oup.com/2015/12/new-years-eve-birds-exodus/

Geen opmerkingen: