dinsdag 24 april 2018

Witgat in het Kromgat.

witgatje(tringa ochropus) 
Een ongewone bezoeker langs Het Kromgat vanmorgen, een witgatje. Een witgat is een steltloper die graag langs de oevers van waterpartijen naar voedsel scharrelt. Je kunt ze echt overal tegenkomen, van de leemputten in de Boswachterij Dorst tot de ondiepe stroompjes in de Biesbosch en sinds vandaag ook langs de regenwaterafvoer Het Kromgat.

Al het overtollige regenwater uit de wijk wordt de polder, via Het Kromgat, uitgemalen. Daardoor staat er altijd wat trek op het stroompje en dat is niet iets waar een witgatje de voorkeur aan geeft. Hij of zij houdt meer van plasjes, moerassen en zelfs van natte bossen.

Het is ook nog eens een steltloper die in bomen nestelt en niet als de kieviten en scholeksters op de grond in akkers en weilanden. Al met al een bijzondere vogel voor de Oranjepolder te noemen.

waar Het Kromgat overgaat in De Donge.
Het is een onopvallende donker gekleurde steltloper die, als je hem ziet, opvalt door het steeds opwippende achterste. De vogel is behoorlijk schuw en vliegt makkelijk op en dat is dan weer wel fijn want dan zie je hem tenminste. De witte stuit is dan opvallende en heel herkenbaar. Daarom had ik hem vanmorgen ook zo makkelijk in de smiezen.

Een witgatje is geen Nederlandse broedvogel en is dus slechts een doortrekker. Dit witgatje zal dus, na wat foerageren in onze regio, doorvliegen naar het oosten of noorden. Het dichtstbijzijnde broedgebied ligt over de grens in Duitsland. De laatste witgatjes zijn over een paar weken vertrokken en dan zien we ze deze zomer niet meer. Ik vermoed dat de eerste pas weer in september ons land bezoeken als ze op weg zijn naar het zuiden om te overwinteren.

Wil je meer weten van deze doortrekkende bezoeker, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/witgat

Geen opmerkingen: