maandag 2 april 2018

De roeken zijn geteld!

 Een roekenkolonie in aanbouw.
Hier in onze regio worden deze week weer alle roekenkolonies geteld. Voor mij zijn dat in en rond Oosterhout inmiddels 15 roekenkolonies. Het lijkt alsof er meer kolonies bijkomen maar ik zie ook dat de kolonies kleiner zijn. Zeg maar dat de grote kolonies uit elkaar vallen of opsplitsen in kleinere groepen.

Hemelsbreed zitten ze heus niet ver van elkaar en ik weet vrijwel zeker dat de bewoners van de diverse kolonies elkaar tijdens het foerageren ook regelmatig ontmoeten. Dus overstappen of verhuizen naar een andere familie zal zeker wel eens gebeuren. Dat lijkt mij ook goed om inteelt te voorkomen en zo blijft de soort ook sterk.

De grote kolonies zijn kleiner geworden en dat zijn de kolonies aan de Statendamweg(bij de Gamma), de kolonie aan de Waspikseweg en de kolonie bij Knooppunt Hooipolder. Deze drie grote kolonies zijn echt een stuk kleiner geworden. Bij elkaar zitten daar nu 29 broedparen minder.

Maar wat ook opvalt is dat er nu zomaar drie kolonies bijgekomen zijn. Het zijn drie kleine kolonies van respectievelijk zijn 21, 18 en 12 nesten groot en op deze locaties heb ik de afgelopen zes jaar niet eerder een roekenkolonie gezien.

Als je de aantallen kolonies van de afgelopen jaren met elkaar vergelijkt zie je dat de aantallen redelijk stabiel blijven.

Een kolonie is geheel verlaten, maar ongeveer hetzelfde aantal nesten is nu in de Kerklaan van Raamsdonk neergestreken. Het zou dus kunnen dat deze kolonie verkast is naar een wat rustigere plaats, want deze kolonie zat tot vorig jaar langs de A59 bij Raamsdonk. Hoe zou dat dan werken, is er in de hiĆ«rarchie van de kolonie een roek die de knopen doorhakt? Of is het een collectief besluit om elders te gaan broeden of is er dan toch een opperroek, een soort burgemeester of teamleider die dat bepaald heeft?

Dat is toch leuk om over na te denken. Het is volgens ook net zo iets als een groep spreeuwen die door de lucht scheert, er is niet een specifieke spreeuw die dat bepaalt maar de groep die gezamenlijk en tegelijkertijd een keuze maakt.

Wil je meer weten van kolonievogels, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roek

Geen opmerkingen: