dinsdag 17 april 2018

Vogels tellen mee.

Noorderplaat Biesbosch
In deze periode worden de broed-vogels in de Biesbosch met een vaste regelmaat geïnventariseerd. Een hele interessante tijd waar je de "binnenkomst" van veel zang-vogels mee kunt maken.

En met binnenkomst bedoel ik zangvogels die na een lange en gevaarlijke tocht uit Afrika terugkeren naar de broed-gebieden. In de Biesbosch heb je een paar van die rietpolders waar veel vogels samenkomen om te broeden.

De rietgors en rietzanger zijn zowat de eerste die je daar in grote aantallen kunt horen, vrij kort daarna, ruim twee weken, hoor je blauwborsten en snorren. Kleine karekieten komen weer wat later die hoor je nu nog niet of zo eens een enkeling. Over een paar weken is het gezang in het riet bijna oorverdovend en zit alles uit volle borst te zingen.

roerdomp, iets minder
zeldzaam
zeldzaam porseleinhoen
Soms maak je iets bijzonders mee, roepende baardmannetjes, een over-vliegende visarend en een "hoempende" roerdomp. Maar afgelopen vrijdag maakte ik iets uitzonderlijks mee, er zat niet ver weg, het zal een metertje of 20 zijn geweest, een porseleinhoen te roepen.

Het geluid is zo anders dan andere rallen, want hij behoort tot de familie van de rallen. Het geluid lijkt nog het meest op een zweepslag die steeds een aantal keren wordt herhaald. Na een korte pauze worden de zweepslagen weer herhaald, onmiskenbaar het porseleinhoen en niet te verwarren met de andere rallen.

Heel bijzonder om mee te maken en een kers op de taart die het vroeg opstaan volledig goed maakt. Want dat is overigens wel een voorwaarde om het porseleinhoen te horen, het is nog vrijwel donker als je daar in die natte rietpolder rondloopt. Een uur later hoor je hem niet meer.

Wil je meer weten van deze ral die op de rode lijst staat, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/porseleinhoen

Geen opmerkingen: